Στα 5,4 δισ. ευρώ «κλειδώνει» ο λογαριασμός για τριετία 2016-2018

Στα 5,4 δισ. ευρώ «κλειδώνει» ο λογαριασμός για τριετία 2016-2018

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να «κλειδώσει» τα μέτρα που θα επιβληθούν στην τριετία 2016-2018, με τον «λογαριασμό» τους να υπολογίζεται σε περίπου 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς 3% του ΑΕΠ.

Η οριστικοποίησή τους θα γίνει την Παρασκευή, σε ευρεία σύσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις και χρειάζεται να υπάρχει «υλικό» πάνω στο οποίο θα γίνουν οι τελικές συζητήσεις.

Ο «λογαριασμός» των μέτρων θα προέλθει από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (1%), τις αλλαγές στη φορολόγηση (1%) και από έμμεση φορολόγηση (1%).

Το ύψος του ανακοινώθηκε επισήμως την Τρίτη από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη, καθώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, δηλαδή μέτρα ύψους 4,5% του ΑΕΠ όπως ζητούσε αρχικά το ΔΝΤ, κάτι που θα αντιστοιχούσε συνολικά σε περίπου 9 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν οι βάσεις για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί, έως το Πάσχα και με κεντρικό ορόσημο το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Ωστόσο και τα 5,4 δισ. ευρώ θα επιβαρύνουν πάρα πολύ τα κοινωνικά στρώματα, ειδικά τα μεσαία εισοδήματα.

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments