Ο Άσσαντ δίνει «γη και ύδωρ» σε όποιον τον στηρίξει

Ο Άσσαντ δίνει «γη και ύδωρ» σε όποιον τον στηρίξει

Κάνει ότι μπορεί για να δώσει λύση στο πρόβλημα του Ισλαμικού Κράτους. Θα στηριχθώ σε Ρωσία, Ιράν και Κίνα για να ανοικοδομήσω τη χώρα μου, δηλώνει ο Σύρος Πρόεδρος.

Του Νίκου Αθηναίου

Η Συρία θα στηριχθεί στη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα για να ανοικοδομηθεί, δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο Σύρος Πρόεδρος Άσσαντ.

Είπε ακόμα ότι «στόχος του ενδοσυριακού διαλόγου που γίνεται στη Γενεύη είναι μια συμφωνία για το σχήμα της [νέας συριακής] κυβέρνησης στην οποία είναι λογικό να συμμετέχουν ανεξάρτητες δυνάμεις, δυνάμεις της αντιπολίτευσης καθώς και δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση».

Ο κ. Άσσαντ έχει προγραμματίσει εκλογές στη Συρία για τις 13 Απριλίου, ενώ δύο ημέρες πριν, στις 11 Απριλίου, έχει καλέσει την αντιπολίτευση σε διάλογο για να τα βρουν.

Ο Σύρος Πρόεδρος συνεχίζει να βομβαρδίζει θέσεις του ΙΚ με τη βοήθεια Ρωσίας και Ιράν και έτσι γίνεται πλέον μέρος της λύσης κατά της τρομοκρατίας του ΙΚ.

Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνει τη διεθνή εικόνα του, και ταυτόχρονα κερδίζει πόντους στις συνομιλίες της Γενεύης, αφού αποδεικνύει ότι το ΙΚ δε μπορεί να ηττηθεί χωρίς αυτόν. Η δε διαπραγματευτική του θέση στο διάλογο που γίνεται στη Γενεύη θα αυξάνεται όσο περισσότερα είναι εδάφη του ΙΚ θα καταλαμβάνει.

Άσσαντ και Πούτιν έχουν αντιληφθεί ότι αυτό που ουσιαστικά απασχολεί την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις έως σήμερα εξελίξεις, είναι το ΙΚ στη Συρία και Ιράκ και όχι το καθεστώς Άσσαντ.

Στο προχθεσινό μπρίφινγκ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε ο αμερικανός εκπρόσωπος κ. Κίρμπι αν θεωρεί «κακό πράγμα» το γεγονός ότι η Παλμύρα απελευθερώθηκε από το καθεστώς Άσσαντ με τη βοήθεια των Ρώσων, και απάντησε ότι «ο υπουργός [Κέρι] πιστεύει ότι αυτό είναι καλό πράγμα. Δεν έχουμε αλλάξει θέση. Το θέμα του Άσσαντ θα πρέπει να λυθεί από του ίδιους τους Σύρους».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Ομπάμα έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα δεχθούν στο έδαφός τους 10.000 Σύρους πρόσφυγες έως το τέλος του 2016, με διαδικασίες μέσω των Ηνωμένων Εθνών, και έως σήμερα έχουν περάσει στις ΗΠΑ μόνο 1200 από αυτούς.

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με πιθανή χρονική καθυστέρηση στην είσοδο των υπολοίπων, τόνισε ότι οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι θα προλάβουν, αλλά ειδικά οι Σύροι πρόσφυγες υφίστανται ενδελεχή έλεγχο όσο κανείς άλλος που θέλει να ταξιδεύσει στις ΗΠΑ, και για κάθε άτομο ξεχωριστά ό έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές ασφαλείας διαρκεί από 18-24 μήνες πριν δοθεί έγκριση εισόδου.

Δεσμευτήκαμε ότι θα μπουν 10.000 Σύροι πρόσφυγες, είπε ο κ. Κίρμπι, «αλλά έχουμε εξίσου δεσμευτεί ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε την ευημερία και την ασφάλεια του Αμερικανικού λαού», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments