Απαισιοδοξία στις Βρυξέλλες για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Απαισιοδοξία στις Βρυξέλλες για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Δεν συμμερίζονται οι αξιωματούχοι της ΕΕ την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο.

Το αντίθετο μάλιστα, καθώς ξεκαθαρίζουν ότι χωρίς παράλληλη συμφωνία με το ΔΝΤ δεν πρόκειται να γίνει καμία εκταμίευση των δόσεων, εξέλιξη που θα ήταν καταστροφική για την ελληνική αγορά που έχει ξεμείνει από ρευστότητα, με τα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες να ξεπερνούν τα 7 δις ευρώ.

Πηγή στις Βρυξέλλες τόνισε στην ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» Ελένη Βαρβιτσιώτη ότι η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαρτάται από την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας πως εάν η διαπραγμάτευση δεν κλείσει γρήγορα, τότε από το Μάιο «τα πράγματα μπορεί να πάρουν την κάτω βόλτα».

Ο αξιωματούχος προειδοποίησε δε ανοιχτά την ελληνική πλευρά να μην προσπαθήσει να χρονοτριβήσει ώστε να εκμεταλλευτεί το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, προκειμένου να διεκδικήσει παραχωρήσεις από την πιεζόμενη Ε.Ε.

Αν όντως αυτή είναι η τακτική της Αθήνας «τότε οι Έλληνες έχουν υπολογίσει λάθος, καθώς από το τέλος Μαΐου και μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα δεν θα υπάρχει καμία συζήτηση», ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή στην «Καθημερινή».

Εκκρεμότητες και ΔΝΤ

Τα ανοιχτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές παραμένουν πολλά, με κύριες αιχμές τη φορολογική μεταρρύθμιση, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Οι διαβουλεύσεις όμως γίνονται υπό τη σκιά της στάσης του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει πως τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα δεν αρκούν για να διασφαλιστεί ο το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η γραμμή του ΔΝΤ είναι κρίσιμη διότι το Ταμείο πιστεύει ότι εάν τα μέτρα είναι ανεπαρκή, τότε πρέπει αντίστοιχα να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι το ζήτημα του Ταμείου θα πρέπει να λυθεί σε κάποιο σημείο από τη Γερμανία, η οποία έχει μεν ενστάσεις στην ελάφρυνση του χρέους αλλά θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κάποια στιγμή όμως θα τεθεί το ερώτημα στη Γερμανία: «Τι προτιμάτε, πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ ή μεγάλη ελάφρυνση του χρέους;» λέει χαρακτηριστικά πηγή των Βρυξελλών.

Η εν λόγω συζήτηση αναμένεται να γίνει σε αρχικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στα μέσα Απριλίου.

 

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments