Η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και η ανάκαμψη των εξαγωγών (εκτός πετρελαιοειδών) στο 1,9 δις ευρώ (από 2,11 δις ευρώ το Φεβρουάριο του 2014)χαρακτήρισαν την πορεία του εξωτερικού εμπορίου της χώρας κατά τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), από τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ για το μήνα Φεβρουάριο του 2016, καλύτερες επιδόσεις στις εξαγωγές σε σχέση με πέρυσι σημείωσαν οι κλάδοι των τροφίμων (+14,4%), των ποτών/καπνού (+28,2%) και των διάφορων βιομηχανικών προϊόντων (+28,4%).
Αντίθετα, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών μειώθηκαν κατά 32,2%, οι εξαγωγές πρώτων υλών κατά 23,6% και των βιομηχανικών προϊόντων κατά 5,6%. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών καταγράφηκε αύξηση κατά 3,7% ή κατά 53,7 εκατ. ευρώ, ισοσκελίζοντας ουσιαστικά τις απώλειες του Ιανουαρίου (-3,9%, ή κατά 54,1 εκατ. ευρώ).
Η όποια μείωση σημειώθηκε στις εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες υπερκαλύφθηκε από την αύξηση των εξαγωγών προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης (+7,5%), που οδήγησε τελικά σε θετικό πρόσημο.
Το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων ήταν το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της ΕΕ να διαμορφωθεί, στο 58,4%, έναντι 41,6% προς τις Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι χώρες της ΕΕ αποσπούν μερίδιο της τάξης του 68,8%, έναντι μόλις 31,2% των Τρίτων Χωρών.
Οσον αφορά τις εισαγωγές, η συνολική αξία των οποίων τον περασμένο Φεβρουάριο ανήλθε στα 3,55 δις ευρώ (αύξηση 1,9%) από 3,49 δις ευρώ το 2015. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η αύξηση διαμορφώνεται στα επίπεδα του 13,7% ή κατά 357,2 εκατ. ευρώ (λόγω κυρίως της αύξησης εισαγωγών πλοίων και μηχανημάτων.
Η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη αναφερόμενη στην πορεία της οικονομίας τόνισε ότι «οι αυξομειώσεις εισαγωγών και εξαγωγών, από μήνα σε μήνα, καταδεικνύουν το περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας, τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και σε κρίσιμες αγορές στόχους. Υπό τις συνθήκες αυτές, οι ανακοινώσεις νέων φορολογικών μέτρων και επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων, συνθλίβουν τη ψυχολογία της αγοράς και καταπιέζουν τη δυναμική των εναπομεινάντων υγιών κυττάρων στη χώρα. Κυρίως όμως στερούν τη δυνατότητα εξωστρεφών επιχειρήσεων να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν στρατηγικές διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, ως διέξοδο στην καθηλωμένη από την ύφεση και την αποεπένδυση εγχώρια αγορά”.