Αμερικανορωσική εικονική αναμέτρηση στη Βαλτική Θάλασσα

Αμερικανορωσική εικονική αναμέτρηση στη Βαλτική Θάλασσα

Του Νίκου Αθηναίου

Εικονικές αερομαχίες μεταξύ ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων του Αμερικανικού Ναυτικού γίνονται στη Βαλτική Θάλασσα εδώ και λίγες ημέρες, αλλά τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή και η Στρατιωτική Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη – όπως φαίνεται και από το βίντεο και τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αμερικανοί – πέταξαν προκλητικά σε ύψος ακόμα και 10 μέτρων πάνω από το αντιτορπιλικό USS Donald Cook του Αμερικανικού Ναυτικού που πλέει στη Βαλτική Θάλασσα.

«Ανησυχούμε βαθιά από τις επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές ρωσικές πτήσεις. Οι ενέργειες αυτές είναι περιττές και μπορούν να προκαλέσουν κλιμάκωση έντασης μεταξύ χωρών και να καταλήξουν από λάθος υπολογισμό σε ατύχημα που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Αμερικανική Διοίκηση προσθέτει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν λύση για τη ρωσική συμπεριφορά μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ το ΝΑΤΟ εξετάζει το θέμα.

baltic2

Σε μια από αυτές τις πτήσεις τη Δευτέρα δύο ρωσικά Su-24 πέταξαν πολύ χαμηλά εφτά φορές πάνω από το πλοίο USS Donald Cook το οποίο συμμετείχε σε αποβατικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ελικοπτέρων. Σε διάστημα περίπου 40 λεπτών άλλα δύο όμοια αεροσκάφη πέρασαν 11 φορές πολύ χαμηλά πάνω από το πλοίο σε διάταξη επίθεσης και δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις που τους έγιναν στη ρωσική και αγγλική γλώσσα από το διοικητή του πλοίου.

Τα επεισόδια αυτά έγιναν γνωστά από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, και όχι από την πολιτική πλευρά. Ναυτικές πηγές σχολίαζαν στους Military Times ότι οι ρώσοι δεν είχαν προχωρήσει σε τόσο προκλητικές ενέργειες κατά αμερικανών στρατιωτικών για χρόνια. Πέταξαν τόσο χαμηλά που το πλήρωμα του αμερικανικού πλοίου είχε τη δυνατότητα να δει ότι τα ρωσικά αεροσκάφη δεν έφεραν πυραύλους στα φτερά τους. Οι ίδιες πηγές λένε ότι με τις συγκεκριμένες ενέργειες οι Ρώσοι παραβίασαν σχετική συμφωνία ΗΠΑ – Σοβιετικής Ένωσης του 1973, η οποία, όμως, ισχύει και σήμερα.

baltic3

Η ένταση στη Βαλτική θα αυξάνεται όσο θα πλησιάζουμε τη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον Ιούλιο όπου αναμένεται η επισημοποίηση της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τη Βουλγαρία έως τις παρυφές των Βαλτικών χωρών που πιστεύουν ότι απειλούνται από εισβολή από τη Ρωσία ύστερα από το προηγούμενο της Κριμαίας και τη ρωσική συμπεριφορά στην Ουκρανία.

 

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments