Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%

Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6 δισ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή.

Ωστόσο, αν εξαιρεθεί η επίπτωση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ανήλθε στα 7,1 δισ. τότε προκύπτει ότι πέρυσι η Ελλάδα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ ή 0,7 % του ΑΕΠ.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT δεν αποτυπώνουν το ισοζύγιο του προϋπολογισμού όπως αυτό υπολογίζεται βάσει του μνημονίου αλλά βάσει του ευρωπαϊκού λογιστικού συστήματος ΕΖΑ.

Η μεγαλύτερη διαφορά στην αποτύπωση του ισοζυγίου προϋπολογισμού, αλλά όχι μοναδική, έχει να κάνει με τις δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Βάσει του μνημονίου, οι δαπάνες αυτές δεν υπολογίζονται στο πρωτογενές ισοζύγιο και κατ’ επέκταση από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το 2015 η Ελλάδα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 0,7 % του ΑΕΠ όπως έχει αποκαλύψει η «Κ».

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για το 2015 βάσει μνημονίου ήταν να διαμορφωθεί πρωτογενές έλλειμμα 0,25 % του ΑΕΠ.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι ΣΤΑ 176 δισ. ευρώ από 177, 5 δισ. ευρώ που ήταν το 2014, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 0,8%.

Επίσης, το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στα 311,4 δισ. ευρώ το 2015 από 319,7 δισ. ευρώ το 2014 και διαμορφώθηκε στο 176,9% από 180,1% του ΑΕΠ.

Κύκλοι Μαξίμου

 

Δριμεία επίθεση στο Ταμείο εξαπολύει η κυβέρνηση και με αφορμή τα στοιχεία της Εurostat. Τονίζει πως το αποτέλεσμα εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018.

Όπως αναφέρουν κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου:

Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμμα 0,6%.

Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capitalcontrols αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους.

Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018.

 

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments

Afieroma.gr
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.