Ένα φρούτο που προστατεύει από καρκίνο, δυσκοιλιότητα και παχυσαρκία!

Ένα φρούτο που προστατεύει από καρκίνο, δυσκοιλιότητα και παχυσαρκία!

Τρεις μελέτες αποκαλύπτουν τα μυστικά του μάνγκο το οποίο κατατάσσουν όχι μόνο στα super foods αλλά στα τρόφιμα που η κατανάλωσή τους εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων!

Τα μάνγκο είναι ένα τροπικό φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες και λιποδιαλυτικά φυτοχημικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τεσσάρων νέων μελετών, οι τρεις εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν σε ζώα και η μία σε ανθρώπους, ορισμένα συστατικά αυτού του μάνγκο έχουν την δυνατότητα να καταπολεμούν τις παρενέργειες από την υπερκατανάλωση λιπαρών και την παχυσαρκία, καθώς και να αναστέλλουν την ανάπτυξη των λιποκυττάρων.

Μπορεί επίσης να επιβραδύνουν την εξέλιξη των καρκινικών όγκων του μαστού, καθώς και να βελτιώνουν την λειτουργία του εντέρου και να μειώνουν τη φλεγμονή που σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα.

Σε μία από τις νέες μελέτες, επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα διαπίστωσαν πως όταν πρόσθεταν στο παχυντικό φαγητό ποντικών λίγο αποξηραμένο πολτό από μάνγκο, τα ζώα πάχαιναν λιγότερο.

Σε άλλη μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μάνγκο διεγείρουν τον μεταβολισμό των λιπών στα πειραματόζωα.

Η τρίτη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο ίδιο πανεπιστήμιο, έδειξε ότι μία πολυφαινόλη των μάνγκο που λέγεται πυρογαλλόλη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού στα ποντίκια.
Και η τέταρτη μελέτη έδειξε ότι 300 γραμμάρια μάνγκο την ημέρα καταπολεμούν πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματα της χρόνιας δυσκοιλιότητας απ’ ό,τι η λήψη συμπληρωμάτων φυτικών ινών σε ομάδα κατά τα άλλα υγιών πασχόντων από τη νόσο.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι τα μάνγκο βελτιώνουν όλες τις παραμέτρους της εντερικής κένωσης, μειώνουν την παραγωγή ενδοτοξινών, καταστέλλουν την φλεγμονή και αυξάνουν τη συγκέντρωση λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου (είναι ένα είδος λιπιδίων που παράγονται από τον μεταβολισμό των φυτικών ινών) στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν την υγεία του και να συμβάλλουν στην ρύθμιση της λειτουργίας του.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα μάνγκο με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνων του μαστού, του παχέος εντέρου και το προστάτη, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνουν την υγεία των ματιών και την πέψη, κάνουν καλό στο δέρμα και μπορεί να τονώσουν ακόμα και την σεξουαλική λειτουργία.

«Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες, ιδίως στους ανθρώπους, ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μάνγκο μπορεί να ασκήσει προστατευτική δράση έναντι της παχυσαρκίας, ορισμένων καρκίνων και της φλεγμονής, καθώς και να δράσει προστατευτικά στο έντερο», σχολίασε ο δρ Λεονάρντο Ορτέγκα, διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Συμβούλιο Μάνγκο (NMB) των ΗΠΑ το οποίο χρηματοδότησε εν μέρει ή εξ ολοκλήρου τις μελέτες.

Οι μελέτες παρουσιάσθηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας (EB2016) που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο και δημοσιεύθηκαν ταυτοχρόνως στην επιθεώρηση «FASEB Journal».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments