Αρνητικά τα πρώτα μηνύματα για την ελληνική οικονομία

Αρνητικά τα πρώτα μηνύματα για την ελληνική οικονομία

Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει, αλλά τα μηνύματα που έρχονται για την οικονομία, προκαλούν τουλάχιστον μελαγχολία στους πολίτες οι οποίοι βλέπουν τις θυσίες τους να πάνε χαμένες.

 

Σε ύφεση βρέθηκε η ελληνική οικονομία και το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για το συγκεκριμένο διάστημα. “Η Ελλάδα αποτελεί αρνητική εξαίρεση μιας και είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέγραψε ύφεση το α’ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο”, τόνισε ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρ. Σταικούρας, σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ

Όπως προκύπτει με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε πτώση κατά 0,4% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015 (τριμηνιαία μέτρηση) και σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2015 υποχώρηση κατά 1,3% του ΑΕΠ.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ σε όρους όγκου υποχώρησε κατά 1,2% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2015. Τα παραπάνω στοιχεία είναι η πρώτη εκτίμηση η οποία αναμένεται να αναθεωρηθεί στις 30/5 οπότε θα υπάρξουν νέα διαθέσιμα πρωτογενή στοιχεία.

Στην Ευρωζώνη

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015 και κατά 1,5% έναντι του α’ τριμήνου του 2015. Σε ότι αφορά τις χώρες της Ε.Ε., το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαίο επίπεδο και κατά 1,7% σε ετήσιο επίπεδο.

Μεταξύ των κρατών – μελών, η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση σημειώθηκε στη Σλοβακία (1,7%), στη Ρουμανία (1,6%) και στην Κύπρο (0,9%), ενώ η βαθύτερη ύφεση στην Ουγγαρία (0,8%) και στην Ελλάδα (0,4%). Σε ετήσια βάση, ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης παρατηρήθηκε στη Ρουμανία (4,2%), στη Σλοβακία (3,6%) και στην Ισπανία (3,4%).

Παρέμβαση Σταικούρα
Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα στοιχεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ για το Α.Ε.Π.:

«Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Α.Ε.Π. του α’ τριμήνου του 2016 (προσωρινή εκτίμηση), η Ελληνική οικονομία με την ανερμάτιστη αριστερή διακυβέρνηση παραμένει για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο σε ύφεση.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα αντίστοιχα στοιχεία της Eurostat, που ανακοινώθηκαν σήμερα, η Ελλάδα αποτελεί αρνητική εξαίρεση μιας και είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέγραψε ύφεση το α’ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Η δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, δυστυχώς συνεχίζεται».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments