Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα κύματα στο λιμάνι του Ηρακλείου (video)

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από  τα κύματα στο λιμάνι του Ηρακλείου (video)

Μια επαναστατική μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκαταστάθηκε πιλοτικά στο λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη, την περασμένη Τρίτη.

Πρόκειται για ένα μικρό σύστημα παραγωγής κυματικής ενέργειας το οποίο εγκαταστάθηκε στο βόρειο λιμενοβραχίονα και θα τροφοδοτεί τις εγκαταστάσεις του λιμανιού. Εάν και εφόσον οι δοκιμές επιτύχουν το σύστημα μπορεί να επεκταθεί με την προσθήκη περισσότερων πλωτήρων.

Το σύστημα της νεοσύστατης γερμανικής εταιρείας SINN Power περιλαμβάνει έναν μεγάλο, κόκκινο πλωτήρα ο οποίος ανεβοκατεβαίνει καθώς δέχεται τα κύματα και κινεί ένα έμβολο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η πρώτη δοκιμή στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2015 σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ (ΟΛΗ ΑΕ), ο οποίος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το σύστημα της SINN Power για την ηλεκτροδότηση όλου του λιμανιού.

Μετά από το Νοέμβριο το σύστημα απεγκαταστάθηκε για να μην υποστεί φθορές κατά τους χειμερινούς μήνες όταν οι επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

«Η διοίκηση του Οργανισμού δίνει μεγάλη βαρύτητα σε πρωτοβουλίες και δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του λιμένα και την αξιοποίηση της των ανανεώσιμων πηγών πράσινης ενέργειας, λόγω των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ ΑΕ Απόλλων Φιλιππής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «SINN Power» ευχαρίστησε τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος για την υποστήριξη που παρέχεται στο έργο τους και τη συνεισφορά στην υλοποίησή του. Ακόμη, υπογράμμισε ότι είναι πρόθυμος και προσβλέπει στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και στα επόμενα στάδια για την εξέλιξη του συστήματος.

Εφόσον η νέα δοκιμή είναι επιτυχής, το σύστημα θα εγκατασταθεί μόνιμα στο λιμάνι στα τέλη του 2016.

Η θάλασσα αποτελεί ένα πεδίο με τεράστιο ενεργειακό δυναμικό, το οποίο όμως (προς το παρόν) παραμένει ανεκμετάλλευτο αφού δεν έχουν αναπτυχθεί οι κατάλληλες τεχνολογίες μιας και οι δυσκολίες που υπάρχουν, ιδιαίτερα στους χειμερινούς μήνες, λόγω καιρικών συνθηκών, είναι μεγάλες.

 

 

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments