Παρεμβαίνει η Γερμανία για τις εκλογές στα Σκόπια

Παρεμβαίνει η Γερμανία για τις εκλογές στα Σκόπια

Του Νίκου Αθηναίου-// 13-5-2016

Δύο ακόμα κόμματα στα Σκόπια δήλωσαν χθες ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές της 5ης Ιουνίου που γίνονται ύστερα από συμφωνία με την ΕΕ προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στον απόηχο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών από την κυβέρνηση κατά πολιτικών της αντιπάλων. Έτσι ουσιαστικά μόνο το κυβερνών κόμμα θα κατέβει στις εκλογές για να ζητήσει την ψήφο του λαού.

Πρόκειται για τα αλβανικά κόμματα που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή οι αντιπρόσωποι της αλβανικής μειονότητας στη χώρα, ή το ένα τρίτο του συνολικού της πληθυσμού: Η Αλβανική Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Τα κόμματα που μποϊκοτάρουν τις εκλογές ζητούν μεταξύ άλλων να γίνει ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων, και να απαλλαγούν τα ΜΜΕ από τον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο.

Τα Σκόπια βρίσκονται σε διαρκή πολιτική αναταραχή από το Φεβρουάριο του 2015, όταν η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον τότε πρωθυπουργό κ. Νικόλα Γκρουέφσκι και τον επικεφαλής της αντικατασκοπείας για παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών 20.000 ατόμων επειδή η κυβέρνηση ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο δημοσιογράφων και δικαστών και να μπορεί να ελέγχει τους μηχανισμούς διεξαγωγής εκλογών.

Πριν λίγο καιρό ο Πρόεδρος κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ αθώωσε 56 κυβερνητικούς επισήμους που είχαν εμπλακεί στις παρακολουθήσεις, ενέργεια που επιδείνωσε την πολιτική κρίση και πυροδότησε βίαιες μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών καθώς και διεθνείς πιέσεις να ανακαλέσει την απόφαση του.

Η ΕΕ έχει απειλήσει να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά των Σκοπίων αν η κυβέρνηση δεν βρει τρόπο να τερματίσει την εσωτερική κρίση. Ένα ερώτημα είναι αν μπορούν να γίνουν εκλογές με μόνο ένα κόμμα υποψήφιο για εκλογή ή αν οι εκλογές θα αναβληθούν.

Θορυβημένο από τις εξελίξεις στα Σκόπια, το Βερολίνο έστειλε στα Σκόπια χθες για διήμερη επίσκεψη τον νέο ειδικό διαπραγματευτή για τη ΦΥΡΟΜ κ. Γιοχάνες Χάιντλ, ο οποίος είναι και ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Αυστρία για συνομιλίες με τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα καθώς και με τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ και τον Αμερικανό Πρέσβη στα Σκόπια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γερμανικής Πρεσβείας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του Balkan Insight, ο κ. Χάιντλ θα ζητήσει τρία πράγματα: Ανάκληση της αθώωσης τον 56, ώστε να γίνει καλύτερος δικαστικός έλεγχος για τις ευθύνες όσων κατηγορούνται για παρακολούθηση τηλεφώνων, αναβολή των εκλογών της 5ης Ιουνίου, και την προστασία της ακεραιότητας του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θεωρείται ότι ελέγχεται από τον Γκρουέφσκι.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments