Το πλειοψηφικό σύστημα θέλει να καθιερώσει στη Β’ Αθηνών ο Π. Κουρουμπλής

Το πλειοψηφικό σύστημα θέλει να καθιερώσει στη Β’ Αθηνών ο Π. Κουρουμπλής

Το πλειοψηφικό σύστημα θέλει να καθιερώσει στη Β’ Αθηνών ο υπουργός Π. Κουρουμπλής με τον τεμαχισμό της σε 4 τουλάχιστον δεκαεδρικές περιφέρειες . Ανεβάζει το μέτρο από το 2% σε 10% για την εκλογή βουλευτή. Τσακίζονται τα μικρά κόμματα.

Μεγάλη ωφέλεια για τα πρώτα κόμματα που θα μπορούν να εκλέγουν περισσότερους βουλευτές σε βάρος των υπόλοιπων κομμάτων.
Μειώνονται από 44 σε 10 οι έδρες στη Β’ Αθηνών

«Με το σημερινό σύστημα νοθεύεται η ίδια η Δημοκρατία κι ευνοούνται συγκεκριμένα πρόσωπα και κόμματα» υποστήριξε για το εγχείρημα του στον τεμαχισμό της Β’ Αθηνών στον οποίον βεβαίως ευνοούνται οι βαρώνοι και ομαδάρχες των μεγάλων κομμάτων αλλά εκλέγουν με σύστημα απλής αναλογικής περισσότερους βουλευτές όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Για «ριζικές ανατροπές» σε αυτά που ισχύουν μέχρι σήμερα στον εκλογικό νόμο έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σε συνέντευξη του στον Alpha 9.89 τόνισε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα προβλέπει μείωση των εδρών στη Β’ Αθηνών από 44 σε 10. «Εκ των ουκ άνευ ότι θα “σπάσουν” οι περιφέρειες», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

«Με το σημερινό σύστημα νοθεύεται η ίδια η Δημοκρατία κι ευνοούνται συγκεκριμένα πρόσωπα και κόμματα», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών προαναγγέλλοντας έτσι διασφαλισμένες προκριματικές διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων των κομμάτων.

«Από κάθε άποψη θα λειτουργήσει η Δημοκρατία στον τόπο. Μεγάλο μέρος της παθογένειας του πολιτικού συστήματος είναι η έλλειψη εσωκομματικής Δημοκρατίας. Η επιλογή υποψηφίων θα είναι μέσα από διασφαλισμένη διαδικασία προκριματικών εκλογών. Θα φέρει αλλαγή στα ήθη στα κόμματα και θα περιορίσει την ηγεμονία του εκάστοτε ηγέτη. Θα έρθουν αλλαγές από τις οποίες θα δυσκολευτούν τα κόμματα. Η προσπάθεια αυτή θα στοχεύσει στο 40% των νέων ανθρώπων που αποστρέφονται την πολιτική και δεν τους αγγίζει», επεσήμανε.

«Είμαι της βασικής αρχής, ότι πρέπει να ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος πρώιμα, μακριά από την περίοδο των εκλογών, για να είναι πειστικό το επιχείρημα απέναντι στην αντιπολίτευση. Αν γίνει παραμονές εκλογών, δεν είναι εύκολο να πείσεις κανέναν για τις διαθέσεις σου. Οι θεσμοί της Δημοκρατίας, τα κόμματα, πρέπει να είναι οι συντελεστές», υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής.

«Τα λόγια για μας δεν υπάρχουν πια, είμαστε κυβέρνηση, δεν είναι ο Μητσοτάκης και το ΠΑΣΟΚ. Το μεγάλο στοίχημα είναι να πετύχουμε ανάπτυξη. Όσα μέτρα και αν ληφθούν και άδικα, θα ιαθούν μόνο αν μεγαλώσει η πίτα, αν απελευθερώσουμε το παραγωγικό δυναμικό από τις αγκυλώσεις. Όλοι «κόπτονται» για τον κόφτη είτε μπει είτε δεν μπει κόφτης. Μετά την τρικυμία και τις ανατροπές υπάρχει ανάγκη ενός νέου αφηγήματος. Είναι μία κυβέρνηση, ελληνική κυβέρνηση… Δεν πετάμε στα σύννεφα, καταλαβαίνουμε σε τί περιβάλλον είμαστε και τί προσπάθεια γίνεται. Η Ελλάδα παρέχει ασφάλεια», πρόσθεσε.

«Κάποιοι από τη ΝΔ είχαν φορέσει και κοστούμια κι ήταν έτοιμοι να πάρουν υπουργείο, περίμεναν να πέσει η κυβέρνηση, αυτά είναι ασύλληπτα πράγματα.».Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού καθώς και για το κατά πόσο νιώθει ασφαλής ο ίδιος στη θέση του είπε: «πάντα ήμουν άνθρωπος που αισθανόμουν ασφάλεια».

Για τον Καλλικράτη ανέφερε: «Θα έρθει νόμος για την επαναθεσμοποίησή του και θα επιχειρεί ριζική ανατροπή και αλλαγή του μοντέλου του κράτους. Εκεί θα δοκιμαστούμε όλοι και εκεί θα αποδείξουμε πόσο δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό ως υπουργοί να κρατούμε διαχειριστικά μεγέθη».

Πηγή:Nonpapernews.gr

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments