14 ΜΑΪΟΥ (Σάββατο)

14 ΜΑΪΟΥ (Σάββατο)

Θεράποντος (επισκόπου Κύπρου), Ισιδώρου (Χίου), Αριστοτέλους, Λεάνδρου Ηρακλείου, Θέλθα,
Θεράποντος, Μάρκου (του Κρητός, 1643).

Ο Άγιος Θεράπων έγινε επίσκοπος Κύπρου, όπου και μαρτύρησε. Το λείψανό του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη όταν οι Τούρκοι ετοιμάζονταν να λεηλατήσουν την Κύπρο. Είναι θαυματουργός και μυροβλύτης.

Ο Άγιος Ισίδωρος ήταν στρατιώτης και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια. Όταν πήγε στη Χίο κατηγορήθηκε στο ναύαρχό του ότι ήταν χριστιανός και αρνιόταν να θυσιάσει στα είδωλα. Ομολόγησε στον Νουμέριο (που ήταν ναύαρχος) την πίστη του στον Χριστό. Ο πατέρας του τον παρακάλεσε να επιστρέψει στην ειδωλολατρική θρησκεία αλλά αυτός αρνήθηκε με αποτέλεσμα να παροτρύνει τον Νουμέριο να τον θανατώσει. Τελικώς ο Ισίδωρος αποκεφαλίστηκε. Το λείψανο του αγίου το πήραν οι Βενετοί. Το 1967 επεστράφη στη Χίο το δεξί μηριαίο οστούν του αγίου.

Ο Άγιος Μάρκος ο Nεομάρτυρας καταγόταν από την Κρήτη και έζησε στη Σμύρνη. Μικρός είχε εξισλαμισθεί με τη βία. Πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου μετά από ενάρετη ζωή στο πλευρό του διδασκάλου Μελετίου Συρίγου επανήλθε στη Σμύρνη και κήρυξε δημόσια το Χριστιανισμό. Συνελήφθη, βασανίστηκε και τελικά αποκεφαλίστηκε στις 14 Μαΐου 1643. Το ιερό του λείψανο ενταφιάστηκε στο ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments