Προκαλεί τη λογική ο Κατρούγκαλος- Δηλώνει υπερήφανος για το νέο ασφαλιστικό

Προκαλεί τη λογική ο Κατρούγκαλος- Δηλώνει υπερήφανος για το νέο ασφαλιστικό

Δεν φτάνει που η υπογραφή του είναι κάτω από την επαχθέστερη και πιο άδικη αλλαγή σε βάρος των ασφαλισμένων που έγινε ποτέ στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αλλά δηλώνει υπερήφανος γι’ αυτό!!!

Ο λόγος φυσικά για την προσωποποίηση της αμετροέπειας στην πολιτική, τον Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επέμεινε ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα είναι δίκαιο με ίσους κανόνες για όλους. Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πέτυχε το μεγάλο στοίχημα που είχε, που ήταν η διαμόρφωση ενός δίκαιου συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Ήταν για εμένα το μεγάλο στοίχημα: Πώς μία υποχρέωση που μας ήρθε από το μνημόνιο και έχει όλα αυτά τα κακά πράγματα, όπως τη μείωση της δαπάνης κατά 1%, το κόψιμο του ΕΚΑΣ πώς θα μπορούσα αυτά να τα εφαρμόσω, όπως ήταν στο μνημόνιο;

Οπότε, πράγματι, θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Εγώ προσπάθησα όλα αυτά να τα ενσωματώσω σε μία πολύ μεγαλύτερης στόχευσης μεταρρύθμιση, που θα κάλυπτε και κάτι που το έχει ανάγκη ο τόπος εδώ και δεκαετίες: Το να ξαναφτιάξουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα από την αρχή, να προστατεύει τους πιο αδύναμους και να έχει κανόνες ισότητας. Και, ακριβώς, επειδή το πέτυχα αυτό και επειδή βασικές αρχές της αριστεράς είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη, πιστεύω ότι έκανα το χρέος μου. Και πράγματι είμαι περήφανος γι’ αυτή τη μεταρρύθμιση».

Αναφερόμενος στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι θα είναι κλιμακωτή, επισημαίνοντας ότι το ΕΚΑΣ ήταν μία προνοιακή παροχή, μία παροχή που δεν αντιστοιχούσε σε εισφορές και, μάλιστα, δινόταν, μετά από έλεγχο εισοδημάτων. «Εμείς θελήσαμε το ρόλο που επιτελεί το ΕΚΑΣ, να τον παίξει στο μέλλον η εθνική σύνταξη. Το ΕΚΑΣ δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια των ηλικιωμένων, γιατί από ένα τυχαίο γεγονός που εξαρτάται από τα εισοδήματα, κάποιος ο οποίος είχε λιγότερες εισφορές από κάποιον άλλον, μπορούσε να κατέληγε να λάμβανε μεγαλύτερη σύνταξη, ενώ τώρα με το νέο σύστημα η εθνική σύνταξη θα είναι η βάση για όσο θα πάρει ο οποιοσδήποτε στο μέλλον» υπογράμμισε ο υπουργός.

Όπως είπε, «το 2018, θα δοθεί ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό που χάθηκε από το ΕΚΑΣ, ενώ διευκρίνισε ότι τότε θα επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις.Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μία αναπροσαρμογή στις επικουρικές, που θα αφορά λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι προσπάθησε να βελτιώσει τη δομή του συστήματος και όχι να λύσει μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. «Δεν θα κάνουμε οριζόντιες μειώσεις, αλλά η εξοικονόμηση θα βγει από τη δομή, την αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης. Ξεχωρίσαμε τις προνοιακές παροχές από τις συνταξιοδοτικές» διευκρίνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια επικεντρώθηκε στο πως θα μοιραστεί πιο δίκαια μία μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα.

«Εξασφαλίσαμε ότι, όποιοι έχουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, που σήμερα είναι, δυστυχώς, η μεγάλη πλειονότητα, αυτοί θα πάρουν με το δικό μας νόμο καλύτερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρναν» σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από όσα είπε στον ΣΚΑΙ ο κ. Κατρούγκαλος είναι σαφές ότι προφανώς δεν έχει κατανοήσει ούτε ο ίδιος τις νέες ανισότητες μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων που επιφέρει με τις αλλαγές που προώθησε, ούτε βέβαια θέλει να καταλάβει ότι με το σύστημα που η Βουλή ψήφισε και φέρει το όνομά του, δεν επιβραβεύεται αλλά διώκεται η περισσότερη εργασία, αφού δεν παρέχεται κανένα κίνητρο σε εκείνους που θα επιλέξουν να μείνουν περισσότερα χρόνια στην εργασία και να μη βγουν στη σύνταξη. Το αντίθετο μάλιστα μειώνεται η σύνταξή τους. Τώρα πώς ένα τέτοιο μη ορθολογικό σύστημα είναι δίκαιο, μόνο ο κ. Κατρούγκαλος μπορεί να το καταλάβει!

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments