Πόλωση με ΝΔ και ελπίδες για καλύτερες ημέρες το νέο «αφήγημα» του Μαξίμου

Πόλωση με ΝΔ και ελπίδες για καλύτερες ημέρες το νέο «αφήγημα» του Μαξίμου

Του Κώστα Πασίση

Η συστηματική καλλιέργεια πολωτικού κλίματος με τη ΝΔ, στη βάση της κακής και ανάλγητης Δεξιάς και της καλής και ανθρώπινης Αριστεράς. Η δημιουργία ελπίδας στον κόσμο για έξοδο στις αγορές πριν από τη λήξη του μνημονίου και η εγκαθίδρυση μιας νέας διαπλοκής στην Ελλάδα, είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα στηριχτεί ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να παραμείνει η εξουσία στα χέρια του.

Τα τελευταία non paper του Μαξίμου και οι προσωπικές επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή είναι ενδεικτικές των κυβερνητικών προθέσεων για το σκηνικό ενός νέου «εμφυλίου» πολέμου που θέλει να στήσει η κυβέρνηση. Η «τυφλή» σύγκρουση με τη ΝΔ αποφασίστηκε από το κυβερνητικό επιτελείο μόλις διαπιστώθηκε και μετρήθηκε η άνοδος της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις που συνοδεύτηκε με τη ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Μητσοτάκης είναι νεοφιλελεύθερος που σε περίπτωση γίνει Πρωθυπουργός θα απολύσει κόσμο από το Δημόσιο», είναι το μήνυμα που περνάει το Μαξίμου όταν επιτίθεται στη ΝΔ, θέλοντας να δημιουργήσει φοβικά σύνδρομα στην κοινωνία. Η εκτίμηση της Συγγρού είναι ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό για να πλήξει με θεμιτά και αθέμιτα μέσα τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τη στάση που κράτησε ο επικρατείας Νίκος Παπάς στη δύσοσμη υπόθεση των εκβιαστών δημοσιογράφων. Η αίσθηση των επιτελών της ΝΔ είναι ότι το Μαξίμου θα προσπαθήσει να δώσει συνέχεια στο θέμα, κάτι που δεν διαψεύδεται από το Μαξίμου. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού μάλιστα στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν απομαγνητοφωνηθεί καυτοί διάλογοι, με πολιτικό άρωμα.

Την ίδια στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζεται να αλλάξει τη ρητορική του όσον αφορά την οικονομία και τις προοπτικές που παρουσιάζονται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «πουλήσει» πάλι ψεύτικες ελπίδες για καλύτερες ημέρες στον κόσμο που ημέρα με την ημέρα φτωχοποιείται ακόμη περισσότερο.

Η κυβέρνηση έχοντας πλέον αγοράσει πολιτικό χρόνο, θα ρίξει το βάρος της στην προσέλκυση επενδύσεων που θα φέρουν ανάπτυξη. Ωστόσο, το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι υψηλού ρίσκου, καθώς σήμερα με τη φορομπηχτητικη πολιτική που ακολουθείται δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Βασικό «μότο» στη καλλιέργεια ενός αισιόδοξου κλίματος στην κοινωνία είναι ότι πλησιάζει η ώρα για απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά των μνημονίων και εξόδου στις αγορές, ώστε η Ελλάδα να γίνει εκ νέου μια φυσιολογική χώρα.

Το Μαξίμου, όμως, σκοπεύει να «εξαφανίσει» οτιδήποτε θεωρεί εχθρικό για τα δικά του πολιτικά συμφέροντα. Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι πρέπει να δώσει ένα ισχυρό «κτύπημα» στη λεγομένη διαπλοκή καθώς σχεδόν καθολική είναι η αντίληψη ότι το σημερινό εκδοτικό σύστημα πολέμησε το ΣΥΡΙΖΑ, όσο το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Στην προκειμένη περίπτωση το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει την αντικατάσταση του σημερινού καθεστώτος με ένα νέο σύστημα οικονομικών παραγόντων, φίλα προσκείμενων στο ΣΥΡΙΖΑ.

Τη «φιλοσοφία» αυτή υπηρετεί το νέο σχέδιο τηλεοπτικών αδειών που ετοιμάζει ο υπουργός Επικρατείας, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Το Μαξίμου παράλληλα παρακολουθεί στενά και τις διεργασίες που συντελούνται στο χώρο της κεντροαριστέρας. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι ο διάλογος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ δεν θα έχει αίσιο τέλος, γεγονός που θα ευνοήσει τελικά το ΣΥΡΙΖΑ. Πρόθεση του Τσίπρα είναι να συσπειρωθούν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ όλες οι λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τσίπρας όταν προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του να συμπεριλάβει στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ορισμένα πολιτικά «ορφανά» της κεντροαριστεράς, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο στο χώρο.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments