Το σχέδιο Μητσοτάκη μέχρι τις εκλογές

Το σχέδιο Μητσοτάκη μέχρι τις εκλογές

Του Κώστα Πασίση

«Σκληρό ροκ» απέναντι στη κυβέρνηση, εστίαση της πολιτικής της ΝΔ στην καθημερινότητα των πολιτών, παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ, ως αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης και προσέλκυση ψηφοφόρων του κρίσιμου πολιτικά κεντρώου χώρου και ανοίγματα σε όμορα κόμματα και κινήσεις πολιτών. Αυτοί είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ, μέχρι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην αφήσει αυτή τη κυβέρνηση σε «χλωρό κλαρί». Η εντολή του σε όλους τους τομεάρχες και τους βουλευτές είναι να απαντούν σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, που κινείται σε λάθος κατεύθυνση και προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Τον κ. Τσίπρα θα τον αναλάβει προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος θα επιχειρήσει να αποδόμησει το ηγετικό προφίλ του.

Παράλληλα, το αίτημα για εκλογές παραμένει ενεργό στη Συγγρού καθώς οι περισσότεροι στο γαλάζιο στρατόπεδο πιστεύουν ότι η περαιτέρω παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην Εξουσία έχει βλαπτικές έως καταστροφικές συνέπειες για τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημοσιοποίηση των δηλώσεων Ντομπρόφκσις ο οποίος αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας προτίμησε την αύξηση των φόρων, από τη μείωση των δαπανών στο Δημόσιο. Ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση σιωπά και αντί να δώσει μια καθαρή απάντηση πραγματοποιεί επιθέσεις στη ΝΔ.

Όσον αφορά πάντως το αίτημα για εκλογές, στη ΝΔ υπάρχουν και φωνές που λένε ότι το κόμμα θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα.

Η στροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας είναι το δεύτερο βασικό σκέλος της στρατηγικής της ΝΔ. «Μπροστάρης» θα είναι ο ίδιος αρχηγός της ΝΔ ο οποίος άμεσα θα ξεκινήσει κύκλο περιοδειών σε όλες τις γειτονίες της Αθήνας-Πειραιά, αλλά θα επισκεφτεί και σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας.

Στόχος του γαλάζιου επιτελείου είναι να σταλεί η εικόνα ενός εν δυνάμει Πρωθυπουργού που μπορεί να κυκλοφορεί στην κοινωνία, να συζητά με τους πολίτες, να μαθαίνει και να εμπλουτίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Κάτι, που όπως λένε συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ δε μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας. Επίσης με τις περιοδείες αυτές η Συγγρού επιδιώκει να διατηρήσει το θετικό κλίμα για τη ΝΔ που διαμορφώνεται στη κοινωνία και καταγράφεται ήδη στις δημοσκοπήσεις.

Συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές επειδή περπάτησε σε ολη τη χώρα και μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας. Αυτή τη πετυχημένη συνταγή θα ακολουθήσει και ως αρχηγός της ΝΔ. Σημειώνεται ότι η πρόσφατη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Περιστέρι, ήταν επίσημη έναρξη της στρατηγικής του ανοίγματος στην κοινωνία.

Ο αρχηγός της ΝΔ στην προσπάθεια του να κερδίσει η ΝΔ εκ νέου εμπιστοσύνη των πολιτών, επενδύει πολλά στο κυβερνητικό πρόγραμμα, υπεύθυνος του οποίου είναι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Ουσιαστικά θα είναι μια υπεύθυνη πρόταση που θα επαναφέρει την αισιοδοξία στον τόπο μας. Όπως χαρακτηριστικά λένε στη Συγγρού, οτιδήποτε μέτρο ανακοινωθεί θα είναι άρτια μελετημένο και κοστολογημένο και δεν θα ανακοινωθούν προτάσεις που θα χαιδεύουν αυτιά, όπως έκανε ο Τσίπρας ο οποίος εξαπάτησε τον κόσμο για να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει Πρωθυπουργός.

Ο μεγάλος «άσος» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το άνοιγμα του κόμματος στον κεντρώο χώρο. Ο στόχος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να πείσει ένα σημαντικό τμήμα απογοητευμένων και αποστασιοποιημένων κεντροδεξιών και κεντροαριστερών στο παρελθόν πολιτών, που απείχαν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των εταιρειών δημοσκοπήσεων, τουλάχιστον το 50%-55% όσων δεν πήγαν στην κάλπη τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή περίπου 350.000 πολίτες, είναι πρώην ψηφοφόροι της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. με σαφώς μετριοπαθή πολιτικά χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντάσσεται η αναθεώρηση του Συντάγματος και άλλα θεσμικής φύσεως θέματα που θα ανοίξουν νέα κεφάλαια στις σχέσεις της ΝΔ με κόμματα του κεντρώου χώρου αλλά και της κεντροαριστεράς, οπως το Ποτάμι.

Τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να τονώσει ακόμη περισσότερο το ηγετικό του προφίλ με σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες, οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τον ξένο παράγοντα.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments