Εταιρείες στην Ελλάδα μισθώνουν ιρανικά πετρελαιοφόρα πλοία

Εταιρείες στην Ελλάδα μισθώνουν ιρανικά πετρελαιοφόρα πλοία

Του Νίκου Αθηναίου, 17-5-2016

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Εταιρείας Ιρανικών Τάνκερ [NITC] κ. Αλί Ακμπάρ Σαφάι στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων [IRNA] διεθνείς εταιρείες πετρελαίου που έχουν γραφεία στην Ελλάδα και τη Σιγκαπούρη μίσθωσαν ιρανικά πετρελαιοφόρα. Όπως είπε ο Ιρανός επίσημος, μετά από την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της χώρας του μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες προχωρούν σε συμφωνίες με το Ιράν στις οποίες περιλαμβάνεται και η μίσθωση πετρελαιοφόρων πλοίων, αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες των συμφωνιών.

Μεταξύ των εταιρειών που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη μίσθωση ιρανικών πετρελαιοφόρων είναι η Shell και η BP. Ο κ Σαφάι τόνισε ότι το Ιράν ενδιαφέρεται να έχει συνεργασία με τις εταιρείες που θα νοικιάζουν τα ιρανικά πετρελαιοφόρα, και υποσχέθηκε να πει περισσότερα όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς εκκρεμούν επίσης ασφαλιστικά θέματα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Azer το Ιράν χρησιμοποιεί σήμερα 70 πετρελαιοφόρα πλοία για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πριν από την επιβολή των κυρώσεων οι τόποι προορισμού των ιρανικών πλοίων ήταν η Τουρκία, Κίνα, Ινδία, και η Νότια Κορέα, που ήταν και οι μεγαλύτεροι πελάτες των πετρελαιοφόρων από το Ιράν.

Πρόσφατα το ιρανικό πρακτορείο PressTV έγραψε ότι στις 20 Απριλίου πετρελαιοφόρο πλοίο της Motor Oil Hellas φόρτωσε αργό στη νήσο Καργκ του Ιράν για παράδοση στο ελληνικό διυλιστήριο της εταιρείας. Οι γαλλική Total, η ισπανική Cepsa, και τα ελληνικά πετρέλαια ήταν οι πρώτες ελληνικές εταιρείες που έσπευσαν να αγόρασαν αργό πετρέλαιο για τα διυλιστήρια τους αμέσως μόλις ήρθησαν οι οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Επίσης, η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου [NIOC] υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες συμβόλαιο για μεγάλη παράδοση πετρελαίου για το ιταλικό διυλιστήριο Saras, που πριν από την επιβολή των κυρώσεων το 2012 συνεργαζόταν στενά με το ρωσικό γίγαντα πετρελαιοειδών Rosneft. Παράλληλα, οι Ιρανοί συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την πώληση πετρελαίου στην ιταλική ENI, που υπήρξε από τους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου πριν από τις κυρώσεις του 2012.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments