Κέρδη δισεκατομμυρίων για τους διακινητές προσφύγων, σύμφωνα με την Ιντερπόλ

Κέρδη δισεκατομμυρίων για τους διακινητές προσφύγων, σύμφωνα με την Ιντερπόλ

Τα ποσά από την παράνομη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων είναι αστρονομικά.

Κάτι που επιβεβαιώνει η έκθεση της Ιντερπόλ και της Europol, η οποία κάνει λόγο για παράνομα εισοδήματα των διακινητών στην Ευρώπη που ξεπερνούν τα 5 δισ. δολάρια. Και αυτό το ποσό αφορά μόνο το 2015!,

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία των δύο αυτών υπηρεσιών, 9 στους 10 πρόσφυγες και μετανάστες που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2015 βασίστηκαν στις «υπηρεσίες» των εγκληματικών δικτύων που έχουν αναπτυχθεί στις προσφυγικές διαδρομές και η αναλογία αυτή πιθανόν να είναι ακόμη μεγαλύτερη φέτος.

Περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά. Οι περισσότεροι από αυτούς πλήρωσαν 3.000-6.000 ευρώ, οπότε τα συνολικά κέρδη των διακινητών πιθανόν κυμαίνονται μεταξύ 5 και 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις δύο υπηρεσίες.

Για το «ξέπλυμα» αυτών των χρημάτων, «κούριερ» των διακινητών πέρασαν από τα σύνορα τεράστια ποσά και τα κέρδη διοχετεύτηκαν σε αγορές αυτοκινήτων, εστιατόρια, ή μεταφορικές εταιρείες, αναφέρει το Reuters.

Τις περισσότερες φορές, οι διοργανωτές αυτών των δικτύων είναι συμπατριώτες με τους πρόσφυγες, συχνά όμως έχουν άδεια παραμονής στην ΕΕ ή αντίστοιχα διαβατήρια. «Η βασική δομή των δικτύων λαθροδιακίνησης προσφύγων περιλαμβάνουν δύο ηγέτες, που συντονίζουν τις ενέργειες κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούν, άτομα που κάνουν προετοιμασία τοπικά μέσω προσωπικών επαφών και ευκαιριακούς διαμεσολαβητές οι οποίοι μπορεί να βοηθήσουν στην προσέλκυση ενδιαφερόμενων», αναφέρει η έκθεση.

Επίσης, διεφθαρμένοι αξιωματούχοι μπορεί να αφήσουν οχήματα να περάσουν από τους συνοριακούς ελέγχους, ή σκάφη. Περίπου 250 hotspot λαθροδιακίνησης, κυρίως σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων ή αεροδρόμια, έχουν εντοπιστεί κατά μήκος των διαδρομών των προσφύγων. Τα 170 βρίσκονται εκτός της ΕΕ και τα 80 έξω από αυτή.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments