Καταγγελία Υ.Α. ΟΗΕ: Πέταξαν τους πρόσφυγες σε αποθήκες – Αξιοποιείστε τα χρήματα της ΕΕ

Καταγγελία Υ.Α. ΟΗΕ: Πέταξαν τους πρόσφυγες σε αποθήκες – Αξιοποιείστε τα χρήματα της ΕΕ

Την έντονη ανησυχία της για τις ανεπαρκείς συνθήκες που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας στους οποίους μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της αρκετοί εξ αυτών μεταφέρθηκαν σε εγκαταλειμμένες αποθήκες στις οποίες δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις προδιαγραφές υγιεινής.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καλεί την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την οικονομική υποστήριξη της ΕΕ για την καλύτερη μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών

Η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει ως εξής:
«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις ανεπαρκείς συνθήκες που επικρατούν σε αρκετούς χώρους φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα όπου μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες μετά την απομάκρυνσή τους από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Ειδομένη. Επίσης απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να χρησιμοποιήσουν την οικονομική υποστήριξη που παρέχει η Ε.Ε. ώστε να βρουν και να κάνουν χρήση καλύτερων εναλλακτικών όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η Υ.Α. συμφωνεί ότι έπρεπε να εκκενωθεί ο αυτοσχέδιος καταυλισμός στην Ειδομένη στα σύνορα με την πΓΔΜ, όπου διέμεναν πρόσφυγες σε απαράδεκτες συνθήκες, και επισημαίνει ότι η εκκένωση ολοκληρώθηκε χωρίς να χρησιμοποιηθεί βία. Ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένους από τους χώρους στους οποίους μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες υπολείπονται σημαντικά των ελάχιστων προδιαγραφών.

Ορισμένοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στην Ειδομένη μεταφέρθηκαν σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες και εργοστάσια, όπου έχουν στηθεί σκηνές σε πολύ μικρή απόσταση η μία από την άλλη. Ο αερισμός του χώρου καθώς και η παροχή φαγητού, νερού, τουαλετών, ντους και ηλεκτρικού ρεύματος είναι ανεπαρκείς.

Οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν εκεί με λεωφορεία από την Ειδομένη έλαβαν ελάχιστες πληροφορίες για τις συνθήκες στους νέους χώρους αλλά και για τη διάρκεια παραμονής τους εκεί. Η Υ.Α. ανησυχεί και για τις οικογένειες που διαχωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Καταγράφηκαν επίσης κάποιες αυθόρμητες αφίξεις οικογενειών προσφύγων, που έφυγαν από την Ειδομένη με τα πόδια, σε διάφορους χώρους φιλοξενίας που είναι ήδη υπερπλήρεις.

Οι ανεπαρκείς συνθήκες στους χώρους αυτούς επιδεινώνουν την ήδη τεράστια αγωνία και αναστάτωση των οικογενειών προσφύγων, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ των προσφυγικών πληθυσμών και περιπλέκοντας τις προσπάθειες παροχής της απαιτούμενης βοήθειας και προστασίας.

Η Υ.Α. βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και προτείνει οι βελτιώσεις που είχε συστήσει για κάποιους από τους προβλεπόμενους χώρους να αποτελέσουν προτεραιότητα. Η Υ.Α. θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές στην παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης και στην άμεση βελτίωση των συνθηκών στους χώρους αυτούς όπου είναι εφικτό. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι συνθήκες ώστε να ικανοποιούν τις ελάχιστες ανθρωπιστικές προδιαγραφές, θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές δομές και να προετοιμαστούν άμεσα για τη στέγαση προσφύγων.

Η Υ.Α. επαναλαμβάνει την έκκλησή της για τον άμεσο εντοπισμό και τη δημιουργία νέων χώρων ανάλογα με τις ανάγκες, που να συνάδουν πλήρως με τις βασικές ανθρωπιστικές προδιαγραφές. Τέτοιοι προσωρινοί χώροι έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητοι στην παρούσα στιγμή, ενώ παράλληλα η Υ.Α. συνεχίζει να αυξάνει τον αριθμό των θέσεων στέγασης μέσω της χρήσης διαμερισμάτων και άλλων χώρων υποδοχής».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments