30 ΜΑΪΟΥ (Δευτέρα)

30 ΜΑΪΟΥ (Δευτέρα)

Ναταλίου και Χριστίνης, Εύπλου, Ρωμανού, Τελετίου (και του πλήθους των καέντων αγίων στη Νικομήδεια), Βαρλαάμ, Ισαακίου (του ομολογητού), Εμμελείας.

Ο Όσιος Ισαάκιος ήταν ηγούμενος της Μονής Δαλμάτων. Όταν η Κωνσταντινούπολη απειλούνταν από τους Οστρογότθους, ο Ισαάκιος είχε δώσει συμβουλές στον αυτοκράτορα Ουάλη για το πώς πρέπει να τους αντιμετωπίσει. Ο αυτοκράτορας όμως, που ήταν οπαδός του Αρειανισμού, δεν τον άκουσε και τον υπέβαλε σε βασανιστήρια. Ο αυτοκράτορας έχασε τη μάχη, αιχμαλωτίστηκε και κάηκε ζωντανός. Ο Ισαάκιος συνέχισε το έργο του στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε σε βαθιά γεράματα το 396.

Η Αγία Εμμέλεια ήταν μητέρα του Μεγάλου Βασιλείου, αρχιεπισκόπου Καισαρείας και Καπαδοκίας. Ήταν μητέρα εννέα παιδιών. Εκτός από τον Άγιο Βασίλειο από τα παιδιά της αγίασαν επίσης ο Γρηγόριος, επίσκοπος Νύσσης, ο Πέτρος, επίσκοπος Σεβαστείας, η Μακρίνα, που έγινε μοναχή, και ο επίσης μοναχός Ναυκράτιος. Τα άλλα πέντε παιδιά της έζησαν άγιο έγγαμο βίο. Η Αγία Εμμέλεια με το βίο της απέδειξε ότι σε πολλές περιπτώσεις πίσω από τους αγίους της Εκκλησίας μας κρύβονται ενάρετοι γονείς.

Η Νικομήδεια ήταν αρχαία πόλη στο βορειοδυτικό άκρο της Μικράς Ασίας. Ήταν πρωτεύουσα του ομώνυμου ανατολικού βασιλείου. Η πόλη αυτή ποτίστηκε με το αίμα περίπου σαράντα πέντε χιλιάδων μαρτύρων. Στη Νικομήδεια μαρτύρησαν ο Άγιος Παντελεήμων και χίλιοι τρεις μάρτυρες (7 Μαρτίου), οι δέκα χιλιάδες μάρτυρες (18 Μαρτίου), τριακόσιοι εξήντα έξι μάρτυρες ( 31 Αυγούστου), άλλοι τρεις χιλιάδες εξακόσιοι οκτώ (4 Σεπτεμβρίου), πεντακόσιοι μάρτυρες (20 Δεκεμβρίου) και άλλοι είκοσι χιλιάδες (29 Δεκεμβρίου).

Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο «Ελληνισμός και Ορθοδοξία», εκδόσεις PLS

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments