Εμπλοκή με 8 προαπαιτούμενα- Επιστολή Τσακαλώτου στους Θεσμούς

Εμπλοκή με 8 προαπαιτούμενα- Επιστολή Τσακαλώτου στους Θεσμούς

Οκτώ από τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα τα οποία έχουν θέσει οι δανειστές δεν προτίθεται να τα υλοποιήσει η κυβέρνηση, όπως εξηγεί σε επιστολή του προς τους Θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι αποδέκτες της επιστολής του κ. Τσακαλώτου είναι οι Πιερ Μοσκοβισι (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ). Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί αναλυτικά πως η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει συνολικά οκτώ από τα προαπαιτούμενα των θεσμών θεωρώντας πως επί της ουσίας δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή προς τους πιστωτές στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες (τροποποιήσεις σε κόκκινα δάνεια, ΕΚΑΣ, αποκρατικοποιήσεις, ΑΔΜΗΕ, και ειδικά μισθολόγια) δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικές πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις. Παράλληλα, στα ειδικά μισθολόγια υπάρχει η «κόκκινη γραμμή» του Πάνου Καμμένου.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια η κυβέρνηση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αρνείται να αποσύρει την διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την δυνατότητα να υπάρξει ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έως 31ης Δεκεμβρίου 2016 και επιμένει στην διατήρηση της.

Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο θα είναι το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά η ελληνική πρόταση.

Οι θεσμοί «στυλώνουν» όμως τα πόδια και στο θέμα του ΕΚΑΣ, εμμένοντας στην αναδρομική περικοπή.

Τo Σάββατο, στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους υπουργούς που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση και αποφασίσθηκε την επόμενη εβδομάδα να κατατεθούν, εφόσον χρειαστεί, τροπολογίες σε νομοσχέδιο. Μάλιστα, στο Μαξίμου ότι τέθηκε στο τραπέζι και η λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη νομοθέτηση των αλλαγών, που ίσως τελικά προκριθεί ως λύση αφού τα χρονικά περιθώρια πλέον είναι πολύ στενά.

Ένα από τα προαπαιτούμενα είναι και η θέσπιση του ακαταδίωκτου των μελών του νέου ΔΣ του Υπερταμείου. Σημειώνεται ότι η Καθημερινή αναφέρει ότι στο τελευταίο Eurogroup, o επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε έντονη δυσφορία στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη δίωξη που αντιμετωπίζουν –με την κατηγορία, μάλιστα, της απιστίας– οι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου. Παρά, όμως, τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσακαλώτου, το θέμα δεν επιλύθηκε, και την ερχόμενη Παρασκευή οι εμπειρογνώμονες καλούνται να καταθέσουν στα δικαστήρια.
Η εμμονή των Θεσμών για θέσπιση ακαταδίωκτου για τα μέλη του ΔΣ του υπερταμείου, έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό, να αποφεύγεται δηλαδή η νομική δίωξη για αποφάσεις που έχουν λάβει και οι οποίες θα θεωρηθεί από την πλευρά της Δικαιοσύνης, ότι ζημιώνουν τα συμφέροντα της χώρας.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments