Επιφυλάξεις από Moody’s για την εφαρμογή της συμφωνίας

Επιφυλάξεις από Moody’s για την εφαρμογή της συμφωνίας

Ανάσα ρευστότητας παίρνει η Ελλάδα με την απόφαση του Eurogroup να εκταμιεύσει 10,3 δισ. ευρώ, τονίζει η Moody’s.

Ωστόσο, μετά την αρχική τοπόθετηση για «πιστωτικά θετική» εξέλιξη, εκφράζει ερωτήματα για το αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει το σύνολο των μέτρων για να ληφθούν μετά οι αποφάσεις για το χρέος.

Τα κεφάλαια αυτά, όπως σημειώνει, θα καλύψουν τις ανάγκες ύψους 5 δισ. ευρώ για πληρωμές οφειλών προς την ΕΚΤ (ομόλογα) και το ΔΝΤ (δόσεις δανείων) που πρέπει να εξοφληθούν το καλοκαίρι και παράλληλα θα βοηθήσουν να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμα προς την αγορά, γεγονός που θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία. Γι’ αυτό χαρακτηρίζει την όλη συμφωνία πιστωτικά θετική (credit positive). Όπως αναφέρει δε, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έφτασαν τα 5,6 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, αύξηση 888 εκατ. ευρώ από τα τέλη του 2015.

Ο Οίκος αν και τονίζει ότι βραχυπρόθεσμα η εξέλιξη βοηθά στη σταθεροποίηση της οικονομίας, θέτει ερωτηματικά για το εάν η κυβέρνηση είναι ικανή να φέρει εις πέρας το σύνολο του προγράμματος προσαρμογής, που με βάση τη συμφωνία του Eurogroup είναι η βασική προϋπόθεση για να ληφθούν μετά οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

«Η ανακοίνωση επίσης συμπεριλαμβάνει και έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους στα δάνεια του επίσημου τομέα, που δείχνει ότι σε κάποιο βαθμό υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ παρά τις διαφωνίες που καταγράφονται», παρατηρούν οι αναλυτές.

Ωστόσο, σπεύδουν να τονίσουν, ότι ελάχιστα μέτρα ανακοινώθηκαν γι αυτό το ζήτημα και παραμένει ασαφές πόσο μακρυά είναι έτοιμοι να πάνε οι πιστωτές της Ελλάδας ώστε να καταστήσουν το χρέος διατηρήσιμο.

«Αν και το ερώτημα για την μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους παραμένει, και επομένως δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα της διατηρησιμότητας του δανειακού βάρους, εκταμίευση χρηματοδότησης 10,3 δισ ευρώ απ’ τον ESM θα περιορίσει τη χρηματοδοτική δυστοκία και θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο της χρονιάς, έπειτα από ύφεση 1,3% που κατεγράφη στο α’ τρίμηνο σε ετήσια βάση».

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης έχουν φέρει καθυστέρηση και στην ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης, επαναφέροντας παράλληλα τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης ρευστότητας, καθώς μεταξύ Μαϊου και Δεκεμβρίου πρέπει να επιστραφούν στους δανειστές ποσό συνολικού ύψους 7,5 δισ ευρώ.

Επιπρόσθετα η εκταμίευση της δόσης θα βοηθήσει στη μείωση των οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης (προμηθευτές, επιστροφές φόρων) που είχαν φθάσει στο ποσό των 5,6 δισ ευρώ ως το τέλος Μαρτίου, καταγράφοντας αύξηση 888 εκατ. ευρώ απ’ το τέλος Δεκεμβρίου.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments