Το “Συμβόλαιο” εξόδου της ΝΔ στις αγορές

Το “Συμβόλαιο” εξόδου της ΝΔ στις αγορές

Του Κώστα Πασίση

Το Εθνικό Σχέδιο Επανεκκίνησης της Οικονομίας ετοιμάζει με γοργούς ρυθμούς το οικονομικό επιτελείο της Συγγρού, καθώς η εντολή Μητσοτάκη είναι η ΝΔ στη ΔΕΘ να παρουσιάσει μια εναλλακτική και συνάμα ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης. Ένα «Συμβόλαιο Αλήθειας» που θα λαμβάνει υπόψη του τα νέα δεδομένα του 30 μνημονίου που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ταυτόχρονα θα βάζει «φρένο» στην οικονομική και κοινωνική αποδιάρθρωση.

Όπως επισημαίνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της ΝΔ θα αναφερθεί σε κοστολογημένες προτάσεις που θα υπηρετούν τη φιλοσοφία της φιλελεύθερης παράταξης, με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη , το κράτος δικαίου, τη διαφάνεια την αξιοκρατία, και την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός σε υποστηρικτές του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, όπως κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κεντρικός άξονας του νέου Σχεδίου Επανεκκίνησης της Οικονομίας θα στηρίζεται στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη τελευταία ομιλία του στη Βουλή. Ότι το νέο πρόγραμμα της ΝΔ θα στηρίζεται στο 2% πρωτογενές πλεόνασμα και 4% ανάπτυξη.

Το νέο πρόγραμμα της ΝΔ που είναι σχεδόν έτοιμο θα είναι απάντηση-όπως τονίζεται- στο βασικό επιχείρημα του Μαξίμου ότι δεν έχει θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις και ο πολιτικός λόγος της είναι αφοριστικός.

Στη Συγγρού εκτιμάται ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μια ρεαλιστική προσέγγιση με τους δανειστές και στο μείζον θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους στη βάση μιας αποπληρωμής, χωρίς να στραγγαλίζεται η ελληνική οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα μιλήσει στοχευμένα για επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη. Σύνθημα του είναι οι λιγότεροι φόροι και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, που ζητούν όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι επενδυτές. Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνει από το σκέλος των δαπανών. Και ότι δεν γίνεται άλλο ο ιδιωτικός τομέας να επωμίζεται τις στρεβλώσεις ενός αναποτελεσματικού δημοσίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι τα μέτρα περιστολής δαπανών είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από αυτά της αύξησης φόρων
Όλο αυτό το νέο οικονομικό «οικοδόμημα» θα το ενισχύσει και με
συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:

—Παροχή φορολογικών κινήτρων αντίστοιχων με αυτών που ισχύουν σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες

—Πάταξη της φοροδοαφυγής, με σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (πλαστικό χρήμα)

—Νέο απλοποιημένο πλαίσιο αδειοδότησης επιχειρήσεων

—Λήψη μέτρων που θα δώσουν στους αγρότες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, κάτι που έως σήμερα δεν ήταν εφικτό λόγω έλλειψης κεφαλαίων για κάλυψη της ιδίας συμμετοχής.

Καταπολέμηση της φτώχειας

Ειδικό κεφάλαιο στο γαλάζιο πρόγραμμα είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η κοινωνική αλληλεγγύη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί από τη παρατεταμένη λιτότητα και χρειάζεται να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης του. Προς αυτή τη κατεύθυνση η ΝΔ στηρίζει το μέτρο της επέκτασης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη τη χώρα. Επίσης μέσω του εκσυγχρονισμού της διαδικασίας εύρεσης εργασίας (πχ μέσω ΟΑΕΔ), θα δίνεται ουσιαστική βοήθεια στους δικαιούχους ώστε να γίνουν ενεργοί οικονομικά και να τους απεγκλωβίσει από την «παγίδα φτώχειας» στην οποία συχνά οδηγεί η λανθασμένη εφαρμογή τέτοιων πολιτικών. «Με αυτόν τον τρόπο θα αποτελέσει ένα μέσο για να βγουν πραγματικά οι συμπολίτες μας από την φτώχεια και να μπορέσουν να κυνηγήσουν ένα καλύτερο αύριο. Έτσι επιτυγχάνεται η ουσιαστική κοινωνική αλληλεγγύη», τονίζει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ και προσθέτει ότι «Στόχος της Ν.Δ. είναι η δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας κάθε χρόνο και 600.000 συνολικά στην πενταετία».

 

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments