Μουζάλας : Προανήγγειλε τη δημιουργία νέων καταυλισμών – «Παναγιά βοήθα» αν δεν τηρηθεί η συμφωνία με Τουρκία

Μουζάλας : Προανήγγειλε τη δημιουργία νέων καταυλισμών  – «Παναγιά βοήθα» αν δεν τηρηθεί η συμφωνία με Τουρκία

Γύρω στα «τέλη Ιουνίου θα αρχίσει η κατασκευή καινούργιων καταυλισμών με σπιτάκια αντί σκηνές, στο πρότυπο του Ελαιώνα, και οι περισσότερες δομές προσωρινής φιλοξενίας θα διαλυθούν το Σεπτέμβρη. Ο καταμερισμός των προσφύγων θα γίνει σε όλη την Ελλάδα βάσει γεωγραφικών και πληθυσμιακών δεδομένων», προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στην επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, ενώ τόνισε πως επόμενη προτεραιότητα είναι η μεταφορά των ανθρώπων από το Ελληνικό, μόλις δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις.

Επίσης, υποστήριξε πως «οι διαδικασίες ασύλου προχωρούν, σε σχέση με το πού ήμασταν», λέγοντας πως «κάθε μέρα εξετάζονται 50 περιπτώσεις και από τις 6 Ιουνίου συνεργεία θα επισκέπτονται όλες τις δομές για το άσυλο».

Στις μεγάλες καθυστερήσεις στην φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, λέγοντας πως ως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν διαμορφωθεί 800 θέσεις για να τους υποδεχτούν.

«Πρέπει να είμαστε λογικοί στο τι ταχύτητες μπορούμε να αναπτύξουμε», σχολίασε ο κ. Μουζάλας, δηλώνοντας ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές με τους ρυθμούς που προχωρούν τα ζητήματα στο προσφυγικό θέμα, προσθέτοντας πως μέχρι πέρσι η Ελλάδα δεν είχε καθόλου δομές και ξαφνικά μέσα σε δυόμιση μήνες έπρεπε να διαχειριστεί 55.000-60.000 πρόσφυγες, όταν έκλεισαν τα σύνορα.

Προαπαιτούμενο για αίσια έκβαση του προσφυγικού αποτελεί η επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός. «Εμείς κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε, το ίδιο μένει στην ΕΕ και την Τουρκία». Εκτίμησε πως η παρουσία του ΝΑΤΟ δεν μείωσε τις ροές, αλλά αυτό έγινε λόγω της συμφωνίας.

Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε πως «ο Δυτικός κόσμος πρέπει να αποκτήσει μια πολιτική απέναντι στη μετανάστευση», γιατί η μετανάστευση θα συνεχιστεί για χρόνια, εξαιτίας των πολέμων, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ μίλησε ξανά για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στο Προσφυγικό, δηλώνοντας: «Οποιαδήποτε ρήξη ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία θα μας κάνει πολύ κακό».

Για το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στο Προσφυγικό, ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει κανένα σχέδιο δράσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παναγιά βοήθα».

Αναφερόμενος στη διευθέτηση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα είπε πως «το χάος πήρε μορφή και θα διευθετηθεί», ενώ από 1η Ιουλίου θα έχουν προσδιοριστεί οι περιοχές και ο κόσμος που θα μεταφερθεί, ενώ θα υπάρξει συνεννόηση με τις Περιφέρειες για τους χώρους.

Επιπλέον, χαρακτήρισε «άκομψη και άδικη η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τις συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας. Είχαμε μία δυσκολία στη συνεργασία, έχει αδυναμία να αναγνωρίζει το επείγον και το πάμε by the book».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments