Offshore: Μετά την κατακραυγή έκαναν πίσω, αφού νομιμοποίησαν τις παρανομίες τους

Offshore: Μετά την κατακραυγή έκαναν πίσω, αφού νομιμοποίησαν τις παρανομίες τους

Κακήν- κακώς μάζεψε τη διάταξη για τις offshore εταιρίες η κυβέρνηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων που δημιουργήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή που καλεί τη κυβέρνηση να την αποσύρει. Ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται ότι τελικά κατάφερε να «αθωώσει» τους δικούς της που είναι μπλεγμένοι με τέτοιες εταιρείες.

Σήμερα το μεσημέρι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της κυβέρνησης το πολυνομοσχέδιο, που φέρει ημερομηνία 27 Μαΐου 2016. Με τη δημοσίευση του, όπως επισημαίνεται από νομικούς κύκλους, παραγράφονται όλα τα αδικήματα των πολιτικών που είχαν εμπλοκή με τις off shore εταιρίες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πάντως προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, χρησιμοποιώντας τη προσφιλή της τακτική. Δηλαδή εξαπολύοντας νεα επίθεση στη ΝΔ και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανέδειξαν και κράτησαν ψηλά το θέμα που τραυματίζει ανεπανόρθωτα το ηθικό πλεονέκτημα που μέχρι σήμερα επικαλειτο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε ότι η απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε offshore εταιρίες θα είναι καθολική. Ωστόσο από την ανακοίνωση της εκπροσώπου δεν διευκρινίζεται αν η απαγόρευση θα περιλαμβάνει και τα συγγενικά πρόσωπα των πολιτικών. Κάτι που έγινε με non paper που μοίρασε αργότερα.

«Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας», ανέφερε η κυρία Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.

Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο».
Παράλληλα η κυβερνητική εκρόσωπος επιτίθεται στα αλλα κόμματα, φωτογραφίζοντας κυριώς τη ΝΔ, λέγοντας: «Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά.Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Ολόκληρη η δήλωση της κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Η κυβέρνηση με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό.
Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα.
Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας.
Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή.
Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης.

Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.
Για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί.
Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος – πολιτικοί και εκδότες- κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό.

Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ότι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι.
Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς.

Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments