Εσπευσμένα σήμερα στη Βουλή οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα – Τι προβλέπουν

Εσπευσμένα σήμερα στη Βουλή οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα – Τι προβλέπουν

Άρον – άρον συζητούνται σήμερα στη Βουλή οι τροπολογίες που είναι απαραίτητες για να κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση ώστε να γίνει η εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δις ευρώ για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδος προς τους δανειστές για να μη προκληθεί πιστωτικό γεγονός. Πιθανότατα πέραν των τεσσάρων τροπολογιών που κατετέθησαν αργά χθες στη Βουλή, θα κατατεθούν και συμπληρωματικές για εκκρεμή ζητήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στις τροπολογίες δεν γίνεται καμία αναφορά για τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση δημοσίου, κάτι που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα. Θεωρείται πολύ δύσκολο να προλάβουν Αθήνα και δανειστές να το κλείσουν μέχρι την σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί τελικά να μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.
Οι τέσσερις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί ρυθμίζουν:

– το ζήτημα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ,
– θέματα του ΑΔΜΗΕ,
– των ειδικών μισθολογίων,
– αλλαγές και στο νέο ΕΝΦΙΑ

Με τη συζήτηση και ψήφιση των τροπολογιών σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ κλείνει ουσιαστικά η αξιολόγηση. Για την εκταμίευση ωστόσο της δόσης απαιτείται η θετική έκθεση προόδου των εταίρων καθώς και η έγκριση από πέντε εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Τι αλλάζει με τις τροπολογίες:

Για το ΕΚΑΣ

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, μεταφέρεται από 1η Ιουνίου η εφαρμογή των χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων, κάτι που σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής αναδρομικών από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αυτό τον τρόπο προκύπτει δαπάνη της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 το ΕΚΑΣ καταργείται.

Επίσης, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους. Συγκεκριμένα, ως αποδοχές για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη η τελευταία πενταετία έως και 31/12/2013 και όχι μέχρι την αποχώρηση όπως ίσχυε. Επίσης, ο υπολογισμός γίνεται με συντελεστή 60% και όχι 75%.
Για τα ειδικά μισθολόγια
Η αναστολή του «παγώματος» των μισθολογικών προαγωγών δεν εφαρμόζεται, υπό την προϋπόθεση ότι θα ορίζονται, θα εξειδικεύονται και θα νομοθετούνται ισοδύναμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρει η σχετική τροπολογία. Αν αυτό δεν γίνει εντός της προθεσμίας, τότε «παγώνουν» οι μισθολογικές προαγωγές.
Για τον «κόφτη»
Αυστηροποιείται ελαφρώς η διάταξη για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης καθώς σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας, η αναστολή ή μείωση του ύψους των δαπανών που θα κόβονται θα απαιτεί συμφωνία και όχι απλή διαβούλευση με τους δανειστές.
Επιπλέον, στην ετήσια έκθεση που θα συντάσσει ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να καθορίζει το ποσό και το ποσοστό επί του ΑΕΠ των «καθαρών» μέτρων, δηλαδή αφού υπολογιστεί και αφαιρεθεί η υφεσιακή τους επίπτωση.
Για την πώληση των «κόκκινων» δανείων
Η σχετική τροπολογία προστατεύει τους δανειολήπτες των οποίων θα πωληθεί το δάνειο από υπέρογκο επιτόκιο. Συγκεκριμένα, στις νομοτεχνικές διευκρινίσεις για τις εταιρείες που θα αγοράζουν τα δάνεια αναφέρεται ότι στην περίπτωση που μεταβιβάζεται κάποιο δάνειο για το οποίο ισχύει κυμαινόμενο επιτόκιο, αυτός που το αγοράζει δεν μπορεί να ορίσει περιθώριο παραπάνω από το επιτόκιο αναφοράς, υψηλότερο από εκείνο που είχε ορίσει η τράπεζα. Εκτός αν στην αρχική δανειακή σύμβαση περιγράφονται με ακρίβεια τα συγκεκριμένα κριτήρια για τη μεταβολή του κριτηρίου.
Τέλος αυξάνεται επίσης, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των εταιρειών, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments