Η Κύπρος μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 50%- Μειώνει δημόσιες δαπάνες και φορολογία!

Η Κύπρος μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 50%- Μειώνει δημόσιες δαπάνες και φορολογία!

Θα μπορούσαμε να πούμε στην κυβέρνηση «Κάντο όπως… η Κύπρος», η οποία αν και μπήκε στο μνημόνιο μετά την Ελλάδα, βγήκε πριν από τη χώρα μας, ενώ χθες μας έδωσε ένα ακόμα παράδειγμα για το πώς πρέπει να λειτουργεί η οικονομία, αφού λίγες ημέρες μετά τις εκλογές (και όχι προεκλογικά) η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση, κατά 50%, του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας, δηλαδή από το 1 τοις χιλίοις στο 0,5 τοις χιλίοις, τη στιγμή που ο ΕΝΦΙΑ αντί να καταργηθεί, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας, αυξάνεται.

Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωσε και την πλήρη κατάργηση του δημοτικού και κοινοτικού τέλους επί της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Όπως τόνισε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, με την απόφαση έχει πραγματοποιηθεί άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης και ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι από το 2008 υπήρχε δέσμευση με ευρωπαϊκή οδηγία για επιβολή ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες οικοπέδων οικοδομήσιμης γης στο πλαίσιο όμως εμπορικών συναλλαγών με συντελεστή 19%, η οποία δεν είχε εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί.

Τα έσοδα από αυτή την απόφαση για το κράτος θα είναι περίπου 24 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο θα υπάρξει ελάφρυνση φορολογικού βάρους, αφού από τα 103 εκατ. ευρώ που εισέπραττε το κράτος από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα εισπράξει μόνο 45 εκατ. ευρώ. Αν κάποιος συνυπολογίσει τα 24 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ και πάλι υπάρχει σημαντική μείωση της φορολογίας κατά πολλά εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι ο κύπριος υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, σε συνέντευξή του στο Βήμα, είχε επισημάνει ότι το κλειδί ήταν ο περιορισμός των δαπανών όλων των υπουργείων (επιδόματα, ταξίδια, οχήματα, καύσιμα κ.τ.λ.), πλην των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Επίσης, είχε απονείμει εύσημα στον Χάρη Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι «δεν δέχεται εξαιρέσεις στη φορολογία και η κατεύθυνση είναι όσο μειώνονται οι δαπάνες να δημιουργούνται περιθώρια μείωσης της φορολογίας για όλους».

Φυσικά όλο αυτό το μείγμα πολιτικής που ακολουθεί η Κύπρος είναι αυτό που λόγω ιδεοληψίας απορρίπτει η Κυβέρνηση Τσίπρα.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments