Τσίπρας στο υπουργικό: Επιτυχημένη η διαπραγμάτευση… αν δεν το καταλάβατε

Τσίπρας στο υπουργικό: Επιτυχημένη η διαπραγμάτευση… αν δεν το καταλάβατε

Αδιαφορώντας για το τι βιώνει η κοινωνία αλλά εμμένοντας μόνο στο επικοινωνιακό παιχνίδι, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε επιτυχημένη τη συμφωνία με τους δανειστές που επιβάρυνε τους Έλληνες πολίτες με περίπου 10 δις ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας σε μια απολογιστικού και ταυτόχρονα προγραμματικού χαρακτήρα ομιλία στο υπουργικό Συμβούλιο, ουσιαστικά προσπάθησε να δικαιολογήσει τις μέχρι σήμερα αποφάσεις τους και τη μεταστροφή του σε πολλές θέσεις που είχε λάβει προεκλογικά και παράλληλα ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που θα λάβει σε νομοθετικό και θεσμικό επίπεδο στο προσεχές διάστημα, αλλά προσδιόρισε και ως στόχο της κυβέρνησής του την προσέλκυση επενδύσεων.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο υποστήριξε ότι η συμφωνία ήταν επιτυχής, αλλά ότι «αν πετύχαιναν οι προηγούμενοι όσα εμείς, όχι απλά θα μιλούσαν για success story αλλά θα έκαναν και γιορτές στο Παναθηναϊκό στάδιο».

Αντιθέτως, όπως πρόσθεσε «εμείς διαχειριζόμαστε – και σωστά – με σεμνότητα τις επιτυχίες που φέρνουμε». Ο Πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου ως τώρα, περιέγραψε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης προαναγγέλλοντας ότι μέχρι 10 Αυγούστου θα έχει διαμορφωθεί το νέο τηλεοπτικό τοπίο, ότι θα έρθει εκλογικός νόμος – χωρίς να προσδιορίσει το πότε – και πως θα συστήσει επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Παράλληλα, κάλεσε τους υπουργούς να «σηκώσουν τα μανίκια» και να πιάσουν δουλειά, «αδιαφορώντας για τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» όπως συνέστησε.

Θα πανηγυρίσουμε μόλις μειώσουμε την ανεργία

«Αναμένουμε αμέσως μετά και τη τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις επόμενες μέρες, την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (τη γνωστή ως waiver). Και επίσης σύντομα αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι αυτά «θα σηματοδοτήσουν την ανάσα ρευστότητας που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».

«Χρόνος για πανηγυρισμούς για εμάς θα υπάρξει μόνο όταν θα μειώσουμε την ανεργία, θα μπούμε στο τροχιά ανάπτυξης, μόνο όταν μέσα στην επόμενη διετία θα καταφέρουμε να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον στον κόφτη χρέους που θεσμοθέτησε η απόφαση του τελευταίου Eurogroup. «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, μια επιτυχία που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε θα μπορούσαν να φανταστούν, καθώς δεν ζήτησαν ποτέ ελάφρυνση. Αν την έφερναν αυτή, δεν θα μιλούσαν μόνο για success story, αλλά θα διοργάνωναν γιορτές στο Παναθηναϊκό Στάδιο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Όμως, «δεν πανηγυρίζουμε μέχρι να μειώσουμε την ανεργία», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «πολλοί λένε ότι ο κόφτης χρέους θα χει δράση μετά το 2018. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όμως ότι δεν φέρνουμε κατακτήσεις για τα επόμενα χρόνια, αλλά για τις επόμενες δεκαετίες. Ο κόφτης θα αποφέρει σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο από το 2020 έως το 2060».

Δεν παραβιάσαμε κόκκινες γραμμές!

Απέχοντας προφανώς από την σκληρή ελληνική πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας μίλησε με διθυραμβικούς τόνους υποστηρίζοντας ότι δεν παραβιάσθηκε καμία κόκκινη γραμμή από αυτές που είχε θέσει τον Σεπτέμβρη και ότι δεν κόπηκε καμία σύνταξη!

«Η δέσμευση ότι η Ελλάδα θα έχει όριο 15% όσον αφορά τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους αφήνει περιθώρια για την οικονομία. Επιτυχία δεν είναι αυτό από μόνο του, αλλά ότι από τη διαρκή διαπραγμάτευση με τους εταίρους πετύχαμε την ολοκλήρωση και τον κόφτη χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές που είχαμε υποσχεθεί στους πολίτες τον Σεπτέμβρη. Δεν κόψαμε ούτε 1 ευρώ από τις κύριες συντάξεις, προστατεύσαμε τις περισσότερες επικουρικές. Κρατήσαμε προστατευμένη την 1η κατοικία για την συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, ενώ το πλαίσιο διαχείρισης για τα κόκκινα δάνεια διέψευσε τις Κασσάνδρες. Οι κανόνες είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη και εξασφαλίζουν προστασία των δανειοληπτών, αλλά και του πιστωτικού συστήματος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Offshore: Το έβαλε στα πόδια η ΝΔ

Κατόπιν, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής για τη συμμετοχή βουλευτών στις offshore, εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ για «λασπολογία και ψεύδη».

«Το έβαλαν στα πόδια και τρέχουν ακόμη για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους. Γίναμε μάρτυρες μίας προσπάθειας ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Κλείνει ένας δύσκολος κύκλος. Κάνουμε απολογισμό. Σημασία έχει η επόμενη μέρα. Στα ζητήματα ηθικής, μακάρι η αντιπολίτευση να επενδύει την πολιτική αντιπαράθεση στα ζητήματα αυτά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και μίλησε για μια ευκρινή διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στα ζητήματα ηθικής.

Μπαίνουμε στο ξέφωτο

«Η ελληνική κοινωνία είναι ταλαιπωρημένη και κουρασμένη από 6 χρόνια λιτότητας. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διευθέτηση του χρέους ανοίγεται ξέφωτο με προοπτική ανάπτυξης, ηρεμίας. Ανοίγει ο δρόμος για την εποχή μιας δίκαιης ανάπτυξης», είπε και έθεσε την κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης, η οποία είναι η «δικαία διανομή του πλούτου που παράγεται, με προστασία των μισθών και όχι συντριβή τους στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε 3 προτεραιότητες που όπως είπε «πρέπει να καθοδηγούν το έργο» της κυβέρνησης:

  • Κοινωνική προστασία
  • Αναπτυξιακή στροφή στην οικονομία
  • Δίκαιη κατανομή βαρών αλλά και ωφελημάτων

«Καθήκον μας να νιώσουν οι έλληνες πολίτες προστατευμένοι. Έχουμε απέναντί μας όσους καλλιεργούν το φόβο των πολιτών. Η απαραίτητη προσήλωση στην καθημερινότητα του πολίτη είναι ίσως το σημαντικότερο συστατικό της δουλειάς μας», τόνισε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε ότι «η Βουλή δε θα κλείσει, παρά για λίγες μέρες τον Αύγουστο».

Στόχος μας η προσέλκυση επενδύσεων

«Θα έχουμε πάνω από 27 εκατ. τουρίστες στη χώρας, όπως τονίζουν όλοι οι αρμόδιοι, ενώ ξεκινάμε προγράμματα για ανέργους. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας στο μέτωπο της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας. Η μάχη με τη φοροδιαφυγή συνεχίζεται, είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα. Ταυτόχρονα, έχει τελειώσει ένας κύκλος διαλόγου για τα ζητήματα της Παιδείας.

Η Παιδεία χρειάζεται μία αναγκαία μεταρρύθμιση, και τέλος, μεγάλος μας στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Δίνει σημαντικά κίνητρα ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Το ισχυρό μήνυμα που έστειλε ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα στο θέμα των επενδύσεων. Οι επαφές της χώρας συνεχίζονται, σήμερα έρχεται στη χώρα ο Βαλς ενώ στις αρχές του επόμενου μήνα θα πάω στο Πεκίνο για επαφές», δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε και στο θέμα των αλλαγών και σε θεσμικό επίπεδο, «οφείλουμε να δημιουργήσουμε όμως και παραλείψεις στη δική μας δουλειά, ζητήματα που υπάρχουν για χρόνια, αλλά πρέπει να λυθούν.

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ στην ανάγκη αυτού του τόπου ανοίγουμε τη συζήτηση με τα κόμματα και τους φορείς για μία μεταρρύθμιση και σε θεσμικό επίπεδο, για το νέο εκλογικό νόμο καθώς και στη Συνταγματική αναθεώρηση. Πρόθεσή μου το επόμενο διάστημα είναι να συστηθεί μία ομάδα Εργασίας για να συζητηθούν αυτά τα θέματα. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και πρέπει να σηκώσετε τα μανίκια. Πρέπει να δώσουμε όραμα στον λαό που έχει υποφέρει και τα μάτια μας να είναι στραμμένο στο μέλλον», ανέφερε, στην εισήγησή του, ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες

Η εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, η κατάθεση νομοσχεδίων για την Κοινωνική Οικονομία, για το πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοολούχων ποτών, για τα δημόσια έργα, το οποίο θα περιλαμβάνει ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης των έργων, την παρακολούθηση τους και το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης των διοδίων ανάλογα με τα χιλιόμετρα, καθώς και η ψήφιση νόμου για την «οικειοθελή αποκάλυψη», η οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός είναι «η τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν όλοι όσα απέκρυψαν έσοδα στο παρελθόν και να αποδώσουν αυτό που τους αναλογεί στο ελληνικό δημόσιο» περιλαμβάνονται στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Ο στόχος της ομιλίας

Η ομιλία του κ. Τσίπρα κρίθηκε αναγκαία για να τονώσει το ηθικό της κυβερνητικής πλευράς, το οποίο είχε καταρρακωθεί –ιδίως σε κοινοβουλευτικό επίπεδο- από τις τελευταίες αλλεπάλληλες αλλαγές θέσεων από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του είναι η όσο το δυνατόν επανασυσπείρωση των στελεχών του αφού στις δημοσκοπήσεις η συσπείρωση του κόμματός του κινείται σε τραγικά επίπεδα κάτω του 50%.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments