Παρίσι: Προετοιμασία για την κορύφωση της υπερχείλισης του Σηκουάνα – Κλειστά Λούβρο και Ορσέ

Παρίσι: Προετοιμασία για την κορύφωση της υπερχείλισης του Σηκουάνα – Κλειστά Λούβρο και Ορσέ

Σε υψηλή επιφυλακή το Παρίσι, αναμένοντας την κορύφωση της υπερχείλισης του Σηκουάνα που αναμένεται να φτάσει τα έξι μέτρα -ενώ εδώ και ημέρες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα βρίσκονταν κάτω από το νερό εξαιτίας των βροχοπτώσεων. Κλειστά τα μουσεία του Λούβρου και του Ορσέ ώστε να απομακρυνθούν τα έργα, για προληπτικούς λόγους.

Το Μουσείο του Λούβρου έκλεισε την Πέμπτη, ενώ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστό και σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να απομακρυνθούν τα πολύτιμα εκθέματά του, σε περίπτωση που η στάθμη του Σηκουάνα συνεχίσει να ανεβαίνει.

«Το μουσείο θα παραμείνει κλειστό στο κοινό αύριο για προληπτικούς λόγους: δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό ή για το προσωπικό μας, αλλά αυτό θα μας επιτρέψει να απομακρύνουμε με ηρεμία συγκεκριμένες συλλογές τέχνης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο» αναφέρει εσωτερικό έγγραφο προς τους εργαζόμενους του μουσείου.

Την Παρασκευή, ο Σηκουάνας στο Παρίσι συνεχίζει να φουσκώνει σε επίπεδα που, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, είχαν καταγραφεί τελευταία φορά το 1982. Μέσα στην ημέρα, η στάθμη στην πρωτεύουσα προβλέπεται να αγγίξει τα 6 μέτρα.

Η άνοδος της στάθμης του Σηκουάνα οδήγησε στο κλείσιμο υπόγειας γραμμής του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου RER που περνάει από το κέντρο της πόλης. Ήδη έχουν κλείσει πάνω από 40 πάρκα και δημόσιοι χώροι στη γαλλική πρωτεύουσα εξαιτίας του νερού.

Οι πληγές από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών σε άλλες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Γαλλίας, κυρίως στις περιφέρειες Σέιν-εν-Μαρν και Λουαρέ, δεν έχουν ακόμη κλείσει.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στις δύο περιφέρειες δεν είχαν ακόμη ρεύμα πάνω από 20.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με την υπηρεσίες ηλεκτροδότησης Enedis.

Μεταξύ των βαρύτερα πληγεισών περιοχών είναι το Νεμούρ, από όπου 3.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Κλειστά Λούβρο και Ορσέ

Το μουσείο, κοντά στο ποτάμι, ένα από τα πιό δημοφιλή μουσεία του κόσμου το οποίο στεγάζει τα πάντα, από την Μόνα Λίζα μέχρι αμύθητης αξίας αιγυπτιακά αρχαία, έλαβε επείγοντα μέτρα μετά από καταρρακτώδεις βροχές που έχουν διαρκέσει ημέρες στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το μουσείο Ορσέ, στην ακριβώς απέναντι όχθη από το Λούβρο, έκλεισε νωρίς χθες για να θέσει σε λειτουργία τα δικά του επείγοντα μέτρα. Οι αίθουσές του στεγάζουν την μεγαλύτερη συλλογή αριστουργημάτων του ιμπρεσιονισμού και τα καλύτερα έργα των ζωγράφων Ρενουάρ, Μανέ, Βαν Γκόγκ και Ντεγκά, καθώς και 24 έργα του Γκωγκέν.

«Ο σκοπός είναι να μεταφέρουμε έργα που βρίσκονται σε χώρους ευάλωτους σε πλημμύρισμα σε ασφαλείς χώρους σε ψηλότερα πατώματα» είπε το Λούβρο σε δήλωσή του.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το μουσείο είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο για τα τεράστια υπόγειά του, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αντιπλημμυρικές αντλίες και πόρτες αδιαπέραστες από το νερό. Αλλά όταν η στάθμη του Σηκουάνα ανέβηκε πέντε μέτρα πάνω από το συνηθισμένο του επίπεδο και υπερχείλησε σε ορισμένα μέρη, η διοίκηση του μουσείου αποφάσισε να κλείσει εντελώς τις αίθουσες στο κοινό.

Το μουσείο Ορσέ είπε ότι είχε συσταθεί μια ομάδα αντιμετώπισης κινδύνου για να οργανώσει τη μεταφορά των πιό ευάλωτων θησαυρών του στα ψηλότερα πατώματα αν ανέβαινε η στάθμη του Σηκουάνα πάνω από 5,5 μέτρα από το κανονικό.

Σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις, τα νερά του ποταμού μπορούν να φτάσουν σήμερα τα 6 μέτρα πάνω από τη συνήθη στάθμη του.

Σύμφωνα με το μουσείο Ορσέ, και τα δύο ιδρύματα έχουν λεπτομερή σχέδια αντιμετώπισης πλημμυρών, τα οποία δίνουν 72 ώρες στο Λούβρο και 96 ώρες στο Ορσέ να μεταφέρουν το σύνολο των αποθηκευμένων έργων τους στα υπόγεια σε ασφαλή μέρη.

Και τα δύο μουσεία έχουν οργανώσει δοκιμαστικά σχέδια εκκένωσης φέτος για τις πλημμύρες. Σε μια τέτοια άσκηση τον Μάρτιο, το Λούβρο εκκένωσε όλο τον υπόγειο χώρο της νέας ισλαμικής του πτέρυγας σε μια μέρα.

Το Λούβρο έχει σχέδια να μεταφέρει τη τεράστια συλλογή έργων του από τα υπόγεια στην ευάλωτη περιοχή δίπλα στο ποτάμι σε ένα νέο οικοδόμημα κοντά στο παράρτημά του, ένα μουσείο στο Λενς της βόρειας Γαλλίας, το 2019.

Το Ορσέ έχει ήδη μεταφέρει πολλά από τα αποθηκευμένα έργα του εκτός μουσείου, και δήλωσε ότι έχει εγκαταστήσει γεννήτρια για επείγουσες ανάγκες στην οροφή του σε περίπτωση που οι πλημμύρες επηρεάσουν την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Χωρίς ρεύμα σε χιλιάδες σπίτια την Πέμπτη

Σχεδόν 24.400 σπίτια στο Παρίσι και στην περιοχή Λουαρέ είχαν μείνει την Πέμπτη χωρίς ρεύμα, ενώ ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στα 21.700 σπίτια.

Η άνοδος της στάθμης του Σηκουάνα οδήγησε στο κλείσιμο υπόγειας γραμμής του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου RER που περνάει από το κέντρο της πόλης.

Η γραμμή RER C θα παραμείνει κλειστή μέσα στο Παρίσι από τις 4 μ.μ. την Πέμπτη (17:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε μέσω του Twitter η εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ενώ η περιοχή έχει προετοιμαστεί για περαιτέρω άνοδο της στάθμης των ποταμών.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments