ΥΠΕΞ: Χλιαρή αντίδραση στα σχέδια Ερντογάν να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως Τζαμί

ΥΠΕΞ: Χλιαρή αντίδραση στα σχέδια Ερντογάν να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως Τζαμί

 

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία του Ερντογάν.

Παρότι η Αγιά Σοφιά από το 1985 έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ο νέος Σουλτάνος της Τουρκίας έδωσε άδεια να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί στη διάρκεια του ραμαζανιού.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια χλιαρή ανακοίνωση που αποδίδεται σε «κύκλους» δημιουργώντας την εντύπωση ότι ελάχιστα ενδιαφέρεται για την τύχη του σημαντικότερου μνημείου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

«Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή», σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις αφορούν τον προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία θα προβάλλεται καθημερινά κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος πριν από την έναρξη της νηστείας (sahur) επί ένα μήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού από τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου.

«Τυχόν τέτοιες ενέργειες», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ομογενειακή Οργάνωσης Hellenic American Leadership Council (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας), είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 21.000 υπογραφές με αίτημα να μην μετατραπεί η Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί.

Το ψήφισμα θα παραδοθεί στην UNESCO, η οποία, το 1985, έχει κηρύξει την Αγία Σοφία Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Η AHEPA, με ανακοίνωση της, απευθύνει κάλεσμα για ανάληψη δράσης για το ζήτημα, μέσα από την υπογραφή του παραπάνω ψηφίσματος και την επικοινωνία με το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μουσείων και την Επιτροπή της Γερουσίας για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της AHEPA, Άντονι Κουζούνης απέστειλε επιστολή στην UNESCO, με την οποία επισημαίνεται ότι εάν η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τζαμί θα χάσει τα χριστιανικά και βυζαντινά χαρακτηριστικά της, τα οποία θα πρέπει να προστατευτούν, βάσει της συνθήκης για τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία επικύρωσε η Τουρκία.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, όμως, αντιδρά με δηλώσεις… «κύκλων», ενώ οι συγκυβερνώντες των ΑΝΕΛ έχουν πάψει πλέον να αντιδρούν έχοντας συμβιβαστεί με την εξουσία.

 

 

 

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments