Επιστολή της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην UNESCO για την Αγιά Σοφιά

Επιστολή της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην UNESCO για την Αγιά Σοφιά

Σε συνέχεια ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κατέθεσε χθες για την αλλοίωση του πολιτιστικού χαρακτήρα της Αγιάς Σοφίας από τις τουρκικές αρχές, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη απηύθυνε σήμερα επιστολή στην Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα. Irina Bokova, αναδεικνύοντας περαιτέρω το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.

Χαρακτηριστικά, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής αναφέρει στην επιστολή της, ότι στο χώρο της Αγίας

Σοφιάς, διαχρονικό σύμβολο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στην Κωνσταντινούπολη, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, θα μεταδίδονται ζωντανά, κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού,προσευχές και αναγνώσεις του Κορανίου. Όπως επισημαίνει η κυρία Βόζεμπεργκ, η απόφαση αυτή των τουρκικών αρχών ουσιαστικά αλλοιώνει τον ιστορικό χαρακτήρα του μνημείου, μετατρέποντάς τον σε μουσουλμανικό τέμενος.

Δεδομένου, ότι η UNESCO διαφυλάσσει και προωθεί την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία, η κυρία Βόζεμπεργκ με τη γνωστοποίηση του θέματος ζητά να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου να προστατευθεί στο ακέραιο ο ιστορικός χαρακτήρας της Αγιάς Σοφιάς και να παραμείνει ο μουσειακός χώρος ανοιχτός για το ευρύ κοινό

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments