Ιταμή πρόκληση των Τούρκων- Κατηγορούν την Ελλάδα για έλλειψη δημοκρατικότητας

Ιταμή πρόκληση των Τούρκων- Κατηγορούν την Ελλάδα για έλλειψη δημοκρατικότητας

Με μια θρασύτατη και προσβλητική για την Ελλάδα ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιχειρώντας να αναδείξει το θέμα της Αγίας Σοφίας σε διμερές πρόβλημα, παραβλέποντας, ταυτόχρονα, ότι αποτελεί ζήτημα που αφορά διεθνείς οργανισμούς και συνθήκες.

Απαντώντας στις ελληνικές διαμαρτυρίες για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία κατηγορεί τη χώρα μας μέχρι και για έλλειψη δημοκρατικότητας σε ό,τι αφορά στις θρησκευτικές ελευθερίες της μουσουλμανικής μειονότητας. Εγκαλεί την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για δημιουργία Τζαμιού στην Αθήνα, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη τον οποία επιχειρώντας να οικειοποιηθεί αποκαλεί τουρκική, και επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση ότι μπερδεύει την αντίθεση στο Ισλάμ με την νωρτεριστικότητα!

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Είναι απαράδεκτου χαρακτήρα η ανακοίνωση που έκανε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με το πρόγραμμα που θα μεταδώσει από την Αγια Σοφιά, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το κανάλι TRT Diyanet TV.

Καλούμε να επιδείξει κοινή λογική, στο ύφος και στις ανακοινώσεις της, η Ελλάδα, η οποία δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια την κατασκευή τζαμιού στην πρωτεύουσα, παρεμβαίνει διαρκώς στη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, και μπερδεύει την αντίθεση στο Ισλάμ με τη νεωτερικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα στις αξίες της δημοκρατικής και κοσμικής κοινωνίας συγκαταλέγεται και ο σεβασμός σε αλλότριες λατρείες και θρησκείες».
Από το ύφος της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ καθίσταται σαφές ότι η Τουρκία έχει επιλέξει τον δρόμο της επιθετικότητας προς την Ελλάδα, όπως κάνει πάντοτε όταν αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι μέχρι που θα φτάσει το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς η μέχρι σήμερα ήπια συμπεριφορά της κυβέρνησης Τσίπρας φαίνεται ότι έχει αποθρασύνει την τουρκική ηγεσία.

Σημειώνεται επίσης ότι ακόμα και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ήπια, αν σκεφθεί κανείς ότι το ΥΠΕΞ μη θέλοντας να εμφανίσει το ζήτημα ως ελληνοτουρκική διαφορά απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε διάβημα. Δυστυχώς όμως δεν έχει παράλληλα αναδείξει το πρόβλημα στα διεθνή φόρα.

Την ίδια ώρα η Τουρκία με ιταμή θρασύτητα εκμεταλλεύεται στο έπακρο το ζήτημα των προσφύγων και η ΕΕ, αλλά και η UNESCO, μέχρι σήμερα δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, ούτε έχουν αντιδράσει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η πιο σκληρή αντίδραση προήρχετο από ελληνικής πλευράς από τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος στη συνάντηση που είχε χθες με του Τούρκο Πρεσβευτή έθεσε με ένταση το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

Λίγο νωρίτερα, αντίθετη με την ευρωπαϊκή πορεία που θέλει να ακολουθήσει η Τουρκία, είχε χαρακτηρίσει την απόφαση της Άγκυρας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενόψει του Ραμαζανιού, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης , ο οποίος ξεκαθάρισε ότι για τα ζητήματα αυτά πάγια θέση της Ελλάδας παραμένει η προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς και τόνισε ότι η Αθήνα προσβλέπει πλέον στις κινήσεις που θα κάνει η παγκόσμια κοινότητα μέσω της Unesco.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις 6 Ιουνίου σχετικά με την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.

«Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.

Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

Αντίδραση ΝΔ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υποδείξεις για θέματα ύφους, δημοκρατικής λειτουργίας του Κράτους και σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ειδικά μάλιστα όταν αφορούν σε μειονότητες, δεν μπορεί να γίνονται από την Τουρκία.

Πολύ περισσότερο όταν αφορούν στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της Θράκης, όπου εφαρμόζονται πλήρως οι αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments