Τα δυο “Όχι” και το ένα “Ναι” της ΝΔ στο Μαξίμου

Τα δυο “Όχι” και το ένα “Ναι” της ΝΔ στο Μαξίμου

Του Κώστα Πασίση

Με δυο «Όχι» και ένα «Ναι» ετοιμάζεται να απαντήσει η Συγγρού στην αλλαγή ατζέντας που σχεδιάζει το Μαξίμου, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η ΝΔ αποκλείει την συναίνεση της προς την κυβέρνηση στο θέμα της περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και των ομαδικών απολύσεων. Λέει όχι στο κυβερνητικό σχέδιο για αλλαγή του εκλογικού νόμου και ναι υπό προϋποθέσεις στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο Πρωθυπουργός στη τελευταία συνέντευξη του στην Εφημερίδα των συντακτών, άνοιξε το καυτό θέμα των εργασιακών σχέσεων, λέγοντας ότι «θα υπερασπιστούμε τα εργασιακά όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις». Στη Συγγρού σήμανε συναγερμός. Στη σύσκεψη που έγινε αποφασίστηκε να αναδείξουν το τι πέτυχε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, επί κυβέρνησης Σαμαρά για να προστατευτεί ο 13 και ο 14ος μισθός και να φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων που έθεταν επιτακτικά οι θεσμοί.

Στη βάση αυτή, η ΝΔ θα θέσει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση και θα ζητήσει να προστατεύσει αυτά τα κεκτημένα, που αποτελούν κόκκινη γραμμή για τη Συγγρού. Ωστόσο στη ΝΔ παραδέχονται ότι οι νέες διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε μια περίοδο που οι εργασιακές σχέσεις δέχονται ισχυρά πλήγματα, αρχής γενομένης από τη Γαλλία, που η οικονομία της είναι πολύ ισχυρότερη από την Ελληνική και φυσικά δεν βρίσκεται σε μνημόνιο.

Η ΝΔ θα πεί «Όχι» στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών, όμως όταν τα πράγματα θα φθάσουν στο σημείο «μηδέν» και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, θα πρέπει και η Συγγρού να παρουσιάσει τη δική της συγκροτημένη και συγκεκριμένη πρόταση. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολά…

Εκλογικός Νόμος

Στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου έχει αναφερθεί πολλάκις ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής. Φυσικά δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του, αλλά το σχέδιο βρίσκεται στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα.
Η ΝΔ είναι εξαιρετικά επιφυλακτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμά ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί βατερλώ. Η ΝΔ, απορρίπτει κάθε συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου με εφαρμογή της απλής αναλογικής. Επιπλέον είναι αντίθετη – διαφωνώντας και με οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
«Η χώρα χρειάζεται σταθερό εκλογικό κύκλο και ισχυρές κυβερνήσεις» τονίζει ο Πρόεδρος της ΝΔ.
Συνταγματική Αναθεώρηση

Το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης θεωρείται μείζον και στη Συγγρού θεωρούν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για αλλαγή του. Ούτε, όμως και αυτό αποτελεί εύκολη υπόθεση. Στη ΝΔ απευθύνουν έκκληση στο Μέγαρο Μαξίμου να χειριστεί το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης με σοβαρότητα και να μην επιδοθεί σε άσκηση συνταγματικού λαϊκισμού.
Τα πρώτα δείγματα γραφής όμως από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι ενθαρρυντικά. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γερο0βασίλη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την επικύρωση από την κοινωνία των προωθούμενων αλλαγών στο υπάρχον Σύνταγμα.
Ωστόσο η ΝΔ αντιμετωπίζει θετικά την έναρξη της σχετικής συζήτησης και θα προσέλθει στο διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις και εποικοδομητική διάθεση.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments