Νέα εισαγγελέας Αρείου Πάγου η Ξένη Δημητρίου

Νέα εισαγγελέας Αρείου Πάγου η Ξένη Δημητρίου

Αλλαγή σκυτάλης στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την κυβέρνηση να τοποθετεί στη νευραλγική αυτή θέση και σε μια ταραγμένη περίοδο για τη δικαιοσύνη την Ξένη Δημητρίου ως σήμερα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στη θεση του “τιμονιέρη”.

Η κυρία Δημητρίου θα αντικαταστήσει την Ευτέρπη Κουτζαμανη, η οποία αποχωρεί μετά από ευδόκιμη υπηρεσία σαράντα ετών από τη θέση της Εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.

Η επιλογή της Ξένης Δημητρίου ήρθε μετά και από το πάγιο αίτημα των εισαγγελέων για επιλογή μέσα από τους κόλπους του εισαγγελικού κλάδου και όχι από την καθήμενη δικαιοσύνη, δηλαδή τους δικαστές.

Η κυρία Δημητρίου έμπειρη εισαγγελική λειτουργός έχει χειριστεί πολλές σημαντικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής της πορείας, με τελευταία την παρουσία της στο Ειδικό Δικαστήριο που εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η επιλογή της αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση από τους εισαγγελείς οι οποίοι μέσω της Ενώσεώς τους είχαν ζητήσει από τον πρωθυπουργό να επιλεγεί εισαγγελικός λειτουργός για τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Η κυρία Δημητρίου η οποία είχε την ευθύνη της εποπτείας θεμάτων ανηλίκων ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αναλάβει τα καθήκοντά της στο τέλος του μήνα οπότε και αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η κυρία Κουτζαμάνη, ήταν η πρώτη γυναίκα που επελέγη ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά και η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας που….εισχώρησε στον ανδροκρατούμενο εισαγγελικό κλάδο το 1975.

Η αλλαγή σκυτάλης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έγινε από το υπουργικό συμβούλιο διά περιφοράς μεταξύ των μελών του, κάτι που προβλέπεται αλλά δεν συνηθίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η επιλογή της Ξένης Δημητρίου έγινε μετά από διεργασίες και πολλές συζητήσεις, αλλά και μετά την διάσκεψη της βουλής όπου εμφανίστηκαν όλοι οι υποψήφιοι εισαγγελικοί λειτουργοί.

Μεταξύ αυτών η σημερινή αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Κιουρτσόγλου- Πετρουλάκη, ο αντιπρόεδρος Γιαννης Γιαννακοπουλος, και οι αντεισαγγελείς Αθανάσιος Κατσιρώδης, Νίκος Παντελής, και Δημήτρης Δασούλας.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments