Νόρμαν Φόστερ: O διάσημος αρχιτέκτονας που θα σχεδιάσει το Ελληνικό

Νόρμαν Φόστερ: O διάσημος αρχιτέκτονας που θα σχεδιάσει το Ελληνικό

Ο πολυβραβευμένος, αρχιτέκτονας , Νόρμαν Φόστερ γνωστός και ως «Βαρώνος Φόστερ της όχθης του Τάμεση» έχει αναλάβει να σχεδιάσει το μάστερ πλαν για την αξιοποίηση του Ελληνικού για λογαριασμό της Lamda Development του Ομίλου Λάτση.

upl57555123c8b8f

Ανάμεσα στα έργα του παγκοσμίου φήμης 81χρονου αρχιτέκτονα ο οποίος έχει αποσπάσει περισσότερες από 580 διακρίσεις διεθνώς, συγκαταλέγεται το κτίριο Γκέρκιν στο Λονδίνο, το διασημότερό του κτίριο, ένας ουρανοξύστης 40 ορόφων που θεωρείται ένα από τα θαύματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Για αυτό του το έργο κέρδισε το βραβείο Stirling, το Νόμπελ της αρχιτεκτονικής για το μοναδικό του design.

upl5755514edcd6d

Ένα εξίσου εντυπωσιακό δημιούργημά του είναι το Δημαρχείο του Λονδίνου, ενώ άλλα σημαντικά του έργα είναι το στάδιο τουΓουέμπλει και το Καπ Νου στην Βαρκελώνη. Είναι κάτοχος των βραβείων Πρίτσκερ και Στίρλινγκ που θεωρούνται δυο από τις μεγαλύτερες διακρίσεις της αρχιτεκτονικής. Σε αυτόν οφείλεται η ανακαίνιση του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο.

upl5755531f7dae0

Ο Φόστερ γεννήθηκε, σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης στοΣτόκπορτ. Ήταν καλός μαθητής και θαύμαζε από παιδί τη δουλειά των σπουδαίων αρχιτεκτόνων της εποχής του Φρανκ Λόιντ Ράιτ και Λε Κορμπυζιέ.

upl575554e475252

Εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 και κατετάγη στη βασιλική Πολεμική Αεροπορία. Όταν απολύθηκε από το στρατό, αποφάσισε να παρακολουθήσει την πανεπιστημιακή σχολή αρχιτεκτονικής του Μάντσεστερ. Αργότερα, κέρδισε το Henry Fellowship της αρχιτεκτονικής σχολής του Γιέιλ, όπου συνάντησε τον συνεργάτη του Ρίτσαρτ Ρότζερς και έκανε το Μάστερ του. Ταξίδεψε στην Αμερική για ένα έτος και επέστρεψε στην Αγγλία το 1962.

upl575554624e32d

Η εργασίες του στην περιβαλλοντική αρχιτεκτονική θεωρούνται πρωτοπόρες και καταλύτες στον κόσμο της αρχιτεκτονικής. Ο Φόστερ είναι από αυτούς που πρώτοι σχεδίασαν ανοικτά πατώματα γραφείων, πολύ πριν το ανοικτό σχέδιο γίνει κανόνας. Το πιο σημαντικό του κτήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η έδρα της Willis Faber & Dumasστο Ίπσουιτς το 1974. Ο πελάτης ήταν μια οικογενειακή ασφαλιστική εταιρεία που θέλησε να αποκαταστήσει μια αίσθηση κοινότητας στον εργασιακό χώρο. Σήμερα θεωρείται διατηρητέο.

upl575661c279716

Το αρχιτεκτονικό του γραφείο Foster and Partners αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.Το μότο του του Φόστερ σήμερα είναι «Να σχεδιάζετε κτίρια που συγκινούν το πνεύμα και την καρδιά του ανθρώπου».

upl5755548d89d7c

Ο Φόστερ συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων Βρετανών, με προσωπική περιουσία περίπου 250 εκατομμυρίων λιρών. Είναι ακούραστος παρά την ηλικία του και τελειομανής, ένας οραματιστής της αρχιτεκτονικής. Για τον Φόστερ τα κτίρια έχουν ψυχή και λειτουργούν ως εφαλτήρια για την ανύψωση του ανθρώπινου πνεύματος.

upl575553bfbafbe

Το πιο πιθανό είναι η Αθήνα να αποκτήσει ένα νέο τοπόσημο, ένα από τα αριστουργηματικά έργα του Φόστερ, αρμονικά συνδεδεμένο με το περιβάλλον. Και βέβαια όλοι περιμένουν τον ευφυή του σχεδιασμό στο πάρκο, το οποίο το πάρκο θα συγκαταλέγεται στα τρία καλύτερα ευρωπαϊκά πάρκα της Ευρώπης διπλάσιο σε έκταση από το Hyde Park του Λονδίνου.

upl575663785cec2

Στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2016, στην Αρσενάλε, δέσποζε το περίπτερο του Φόστερ. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο “καλύβι” μέρος μιας σειράς από αυτά που το γραφείο του έστησε στη Ρουάντα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Ερυθρού Σταυρού. Ο Φόστερ υπηρετεί και αυτός όπως πολλοί μεγάλοι αρχιτέκτονες την “αρχιτεκτονική με κοινωνικό πρόσωπο”.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments