10 ΙΟΥΝΙΟΥ (Παρασκευή)

10 ΙΟΥΝΙΟΥ (Παρασκευή)

Τιμοθέου (επισκόπου Προύσης*), Αλεξάνδρου και Αντωνίνης, Απολλωνίου,
Νεανίσκου (του σοφοτάτου), Αλεξίου (επισκόπου Βιθυνίας), Oσίων Θεοφάνους, Πανσέμνης, Κανίδου (των «μακαρίων»).

Οι Μάρτυρες Αλέξανδρος και Αντωνίνη έζησαν στην κωμόπολη Κάρδαμο. Η Αντωνίνα συνελήφθη για τη χριστιανική της δράση και κλείστηκε σε πορνείο, όπου πήγε ο Αλέξανδρος και την απελευθέρωσε. Συνελήφθησαν και οι δύο. Ο ηγεμόνας Φήστος τούς έκοψε τα χέρια και τα πόδια, τους έκαψε τα άκρα, τους περιέλουσε με υγρή πίσσα και τους έριξε σε πυρακτωμένο λάκκο, όπου και παρέδωσαν το πνεύμα.

Ο Άγιος Τιμόθεος ήταν επίσκοπος Προύσας στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη (360-363). Ήταν αγαπητός στο λαό και έκανε θαύματα. Όταν το έμαθε ο Ιουλιανός, με απεσταλμένο του ζήτησε από τον Τιμόθεο να αρνηθεί τον Χριστό. Αυτός όμως έμεινε σταθερός στην πίστη του, με αποτέλεσμα με εντολή του Ιουλιανού να αποκεφαλιστεί.

Ο Άγιος Νεανίσκος έζησε στα χρόνια του ηγεμόνα της Αλεξάνδρειας Μάξιμου, η δούλη του οποίου τον κατήγγειλε στον αφέντη της ότι είναι Χριστιανός. Μετά από πολλά βασανιστήρια ο Νεανίσκος, ενώ οδηγιόταν στον τόπο του μαρτυρίου του, είδε μέσα στο πλήθος τη δούλη που τον πρόδωσε. Της φώναξε και της παρέδωσε το χρυσό δαχτυλίδι του λέγοντάς της: «Σ’ ευχαριστώ, γυναίκα, διότι με την προδοσία σου έγινες πρόξενος σε μένα τέτοιων αγαθών».

* Προύσα: Πόλη της Τουρκίας στην αρχαία Βιθυνία. Απέχει είκοσι χιλιόμετρα από την Προποντίδα. Επίνειο της Προύσας είναι τα Μουδανιά.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments