Η εγκύκλιος του ΙΚΑ για περικοπή του ΕΚΑΣ σε 100.000 συνταξιούχους

Η εγκύκλιος του ΙΚΑ για περικοπή του ΕΚΑΣ σε 100.000 συνταξιούχους

Μέρα με τη μέρα εκδίδονται οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι των φορομπηχτικών μέτρων και των περικοπών στις συντάξεις.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ 100.000 συνταξιούχοι αναδρομικά από 1ης Ιουνίου χάνουν το ΕΚΑΣ όπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο, καταρρίπτοντας διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα ότι δεν θα κοπεί το ΕΚΑΣ.

Πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους με ακαθάριστο συνολικό ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης και επιδομάτων τον Μάιο του 2016 πάνω από 664 ευρώ, αλλά και όσους είναι κάτω των 65 ετών.

Όσον αφορά στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω, οι οποίοι δικαιούνται ΕΚΑΣ ανεξαρτήτου ηλικίας, σημειώνεται ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσοστό αναπηρίας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, δεν επιδρά στο ποσό του επιδόματος. Όμως, εάν ο συνταξιούχος λόγω αναπηρίας κατά το έτος αυτό κριθεί με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο του 80% και δεν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του, το επίδομα θα διακοπεί από την πρώτη του επόμενου μήνα από αυτόν που φέρει το μικρότερο ποσοστό.

«Σε περίπτωση υποβολής με δόλο ανακριβούς δήλωσης εκ μέρους του συνταξιούχου είτε για το φορέα καταβολής του επιδόματος είτε για τα εισοδηματικά στοιχεία, καθώς και σε περίπτωση πολλαπλής είσπραξης του επιδόματος, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά του επιδόματος θα παρακρατούνται στο διπλάσιο από το ποσό της κύριας σύνταξης σε έξι μηνιαίες δόσεις με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ΕΦΚΑ», σημειώνει η εγκύκλιος.

Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που περιελάμβανε και την περικοπή του ΕΚΑΣ, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του είχε διαβεβαιώσει τη Βουλή και μέσω αυτής τον ελληνικό λαό, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περικοπεί το ΕΚΑΣ.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments