Μάρδας: Υπάρχει πρόβλεψη για τους μετανάστες- επενδυτές στο νέο επενδυτικό νόμο

Μάρδας: Υπάρχει πρόβλεψη για τους μετανάστες- επενδυτές στο νέο επενδυτικό νόμο

Για ένα εγχείρημα “μοναδικό”, έκανε λόγο μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρδας αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία του αποκαλούμενου “ελληνικού Νταβός” στην Αιγιαλεία. Όπως υπογράμμισε, η διαδικασία γίνεται με πολύ προσεκτικά βήματα, “καθώς είναι κάτι που για πρώτη φορά το έχουμε στα χέρια μας”.

Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι έχουν γίνει σχετικές μελέτες και έχουν συσταθεί τρεις επιτροπές σε εθελοντικό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία αυτού του νησιού χωρίς τη συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού και το ΕΣΠΑ, αλλά με τη συμμετοχή ιδιωτών-κρατών.

Ήδη ορισμένα από τα κράτη στα οποία έγινε η παρουσίαση, όπως τόνισε, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και ξεκαθάρισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι το μάνατζμεντ να μην το έχει το κράτος, ώστε η επένδυση να προχωρήσει γρήγορα.

Αναφορικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει παλαιότερα περί μεταναστών-επενδυτών στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι “στον νέο επενδυτικό νόμο υπάρχει πρόβλεψη για τους μετανάστες έτσι ώστε να διευκολύνονται και να επενδύουν στην Ελλάδα” και πρόσθεσε πως πρόκειται για μία κίνηση συμβατή σε σχέση με όσα είχαν προταθεί παλαιότερα.

Ο διάλογος και οι όποιες συζητήσεις είναι θεμιτές, γιατί έτσι βγαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα, ωστόσο η κυβερνητική πολιτική χαράσσεται από συγκεκριμένα θεσμικά όργανα επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

O κ. Μάρδας τόνισε ότι με την επένδυση του Ελληνικού η κυβέρνηση στέλνει δύο μηνύματα, από τη μία πλευρά κλείνει τις εκκρεμότητες από το παρελθόν και από την άλλη “διαπραγματεύεται με έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο και βελτιώνει όρους προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων ή αξιοποίησης της εθνικής περιουσίας που φαινόταν δύσκολο να γίνουν”.

Ο ίδιος, όπως είπε, είχε επισημάνει στο παρελθόν ότι έπρεπε να γίνουν άλλα πράγματα στο Ελληνικό, αλλά όπως ανέφερε είχε ήδη διαμορφωθεί μία διακήρυξη και η κυβέρνηση “δεν μπορούσε να κινηθεί έξω από αυτό το πλαίσιο παρά μόνο βελτιώνοντας τους όρους της υφιστάμενης σύμβασης”.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών κατά των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών της χώρας, ο υφυπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι το ζήτημα θα λυθεί στο άμεσο μέλλον, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Ναυτιλίας κάνει καλά τη δουλειά του, επιδιώκοντας “να συνεχίσει η πορεία του τουριστικού ρεύματος της Ελλάδας ομαλά και από την άλλη πλευρά να προστατεύσει τις θέσεις απασχόλησης οι οποίες έχουν σχέση με το λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης”.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι όχι μόνο θα διασφαλιστούν οι παρούσες θέσεις εργασίας αλλά θα δημιουργηθούν κι άλλες το επόμενο χρονικό διάστημα με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και τη βελτίωση των όρων των συμβάσεων από την κυβέρνηση.

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με την Αγία Σοφιά και για το αν η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν η ενδεδειγμένη, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι “είναι εκείνη που πρέπει”, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία παραβίασε ορισμένες αρχές που συνδέονται με τα πολιτικά κριτήρια της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης που σχετίζονται με την ενταξιακή της πορεία.

“Η Αγία Σοφιά είναι ένα μουσείο, ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού και βρίσκεται υπό την αιγίδα της UNESCO. Και η Τουρκία έχει μία συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Υπάρχει ένα πλέγμα σχέσεων Ελλάδας-ΕΕ-Τουρκίας και μέσα από αυτό μπορούν να επιλύονται όλα αυτά τα προβλήματα. Υπάρχουν και τα κριτήρια που ενδεχομένως τα έχουμε ξεχάσει, τα πολιτικά και τα οικονομικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και σύμφωνα με αυτά η Τουρκία πορεύεται προς κάποια ένταξη. Οτιδήποτε είναι αντίθετο σε αυτά τα κριτήρια όπως είναι φυσικό επιδεινώνει αυτή τη διαδικασία”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments