Κόλαφος για τον Κοτζιά: Οι Αλβανοί θέτουν επισήμως θέμα Τσάμηδων

Κόλαφος για τον Κοτζιά: Οι Αλβανοί θέτουν επισήμως θέμα Τσάμηδων

Δυστυχώς με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο επιβεβαιώθηκαν όσοι υποστήριζαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κινείται εκτός πολιτικής πραγματικότητας, αφού μετά την πρόκληση των Αλβανών στο Euro, όπου ύψωσαν πανό για δήθεν… γενοκτονία των Τσάμηδων από την Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός αναζητούσε κύκλους που υπονομεύουν την πρόοδο των ελληνοαλβανικών σχέσεων αρνούμενος να δεχθεί ότι οι εν λόγω προβοκάτορες δρούσαν με την κάλυψη της κυβέρνησης των Τιράνων.

Έτσι πριν κληθεί στο ΥΠΕΞ ο Αλβανός πρέσβυς στην Αθήνα για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας, η αλβανική κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου των Εξωτερικών της θέτει επισήμως ζήτημα Τσάμηδων, προσγειώνοντας τον κ. Κοτζιά στην ωμή πραγματικότητα.

Για την πραγματικότητα αυτή μάλιστα είχε προειδοποιήσει δημοσίως την ελληνική κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει:

«Αν η Αλβανία σέρνεται πίσω από τους συνεργάτες και τους νοσταλγούς των ναζί, είναι δικό της ζήτημα. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να “πουλάει” φιλία στην Ελλάδα».

Το θέμα προέκυψε όταν Αλβανοί φίλαθλοι σήκωσαν πανό στο οποίο αναφερόταν: «Η Ελλάδα είναι ένοχη, μνήμη στη γενοκτονία της Τσαμουριάς, 100.000 θύματα Αλβανοί».

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Ευθυμίου, ανέφερε: «Η ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια. Η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια. Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, όμως, συντηρεί το θέμα, όπως δείχνει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Γκλεβίν Ντερβίσι: «Εκφράζω τη λύπη για το γεγονός ότι αντί να επικεντρωθούν στο πράσινο γήπεδο και τη μαγεία του ποδοσφαίρου, αυτοί επικεντρώνονται στη θάλασσα των ερυθρόμαυρων φιλάθλων χθες στο στάδιο, η συμπεριφορά των οποίων θεωρήθηκε ως άψογη και άριστη από τα γαλλικά και τα διεθνή Μ.Μ.Ε. Όσον αφορά τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το Τσάμικο, λυπάμαι που το λέω, αλλά εμείς δεν συμμεριζόμαστε την μη ορθολογική τους ανησυχία για την λέξη Τσαμουριά. Το τσάμικο είναι ένα ουσιώδες ζήτημα των διμερών σχέσεων και ουσιώδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο χειρισμός του με ρεαλισμό μάλιστα και οι συζητήσεις σε βάθος πάνω σ΄ αυτό, θα ήταν απόδειξη σύνεσης στις σχέσεις μας και αμοιβαίου σεβασμού».

Πρόκειται για ένα «χαστούκι» στην εξωτερική πολιτική και στις αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προειδοποιήσεις για τη στάση των Αλβανών υπήρχαν σχεδόν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι σήμερα έχει κληθεί στο ΥΠΕΞ και ο πρέσβυς της Γαλλίας για να του επιδοθεί, επίσης, διάβημα διαμαρτυρίας. Ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην UEFA καθώς οι κανονισμοί της απαγορεύουν την εμπλοκή της πολιτικής στο ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα με την ανάρτηση πανό στα γήπεδα.

Σε ό,τι αφορά στους Τσάμηδες, να θυμίσουμε ότι πρόκειται για μια ομάδα μουσουλμάνων, περί τους 18.000, οι οποίοι ζούσαν στην περιοχή της Θεσπρωτίας και δεν συμπεριελήφθησαν στην ανταλλαγή πληθυσμών του 1922. Το 1940 συνεργάσθηκαν με τους Ναζί και εξ αυτού του λόγου στη συνέχεια εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα από το δικαστήριο Δωσίλογων. Τις διεκδικήσεις τους για αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους σιγοντάρει το επίσημο αλβανικό κράτος υιοθετώντας τις απόψεις τους για δήθεν γενοκτονία 100.000 Τσάμηδων! Αριθμός που ουδέποτε υπήρξε στην ιστορία της περιοχής.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments