Ο Ντάισελμπλουμ στη «γραμμή» Στουρνάρα: Δεν είναι ρεαλιστικό το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Ο Ντάισελμπλουμ στη «γραμμή» Στουρνάρα: Δεν είναι ρεαλιστικό το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Στη “γραμμή” Στουρνάρα κινείται ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφορικά με τη θέση του Έλληνα τραπεζίτη ότι δεν είναι ρεαλιστικό το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι δεν είναι ρεαλιστική η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ πέραν του 2018 και ότι θα μπορεί να μειωθεί τα επόμενα έτη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν τίθεται τώρα, αλλά θα επανέλθει στο τραπέζι του Eurogroup, περί τα τέλη του χρόνου, όταν το ΔΝΤ θα έχει παρουσιάσει την απόφαση τού Διοικητικού του Συμβουλίου.

Οπως εξήγησε: «απαντώντας στη δήλωση του κ. Στουρνάρα έχω να πω ότι το 3,5% είναι ρεαλιστικό, δεν είναι πολύ ψηλό, δεν είναι ρεαλιστικό για πάρα πολύ καιρό και για αυτό θα μειώνεται ανά δεκαετία».

Συγκρίνοντας, δε, τη σημερινή κατάσταση σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι πέρυσι η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και εταίρων είχε πληγεί σημαντικά, όμως από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. «Υπάρχει διαφορετική ατμόσφαιρα, δουλεύουμε εποικοδομητικά, υπάρχουν φυσικά διαφορές για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος, αλλά συνεχίζουμε να δουλεύουμε εποικοδομητικά» ανέφερε.

Εξάλλου, σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνσή του έχει ήδη χαραχθεί από τον προηγούμενο μήνα. Όπως είπε, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν νωρίτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το χρέος θα ολοκληρωθεί με το τέλος του ελληνικού προγράμματος. Προσέθεσε, επίσης, ότι αν χρειαστεί θα γίνουν περισσότερα για το χρέος, μετά το 2018.

Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, εξέφρασε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments