Ο Στουρνάρας ζητεί άλλο μείγμα πολιτικής και επανεξέταση των όρων του μνημονίου

Ο Στουρνάρας ζητεί άλλο μείγμα πολιτικής και επανεξέταση των όρων του μνημονίου

Ένα άλλο μείγμα πολιτικής, μέσα από μια άλλη συμφωνία με τους δανειστές είναι αναγκαίο για να μπορέσει να πάρει μπροστά η οικονομία προτείνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα σε άρθρο παρέμβασή του στην εφημερίδα Financial Times ο κ. Στουρνάρας ζητεί να υπάρξει ένα «new deal» α λα ελληνικά, με επανεξέταση των όρων του μνημονίου και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο άρθρο του στη βρετανική οικονομική εφημερίδα, ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει αυτούς τους στόχους ως «μη ρεαλιστικούς και κοινωνικά μη βιώσιμους», επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί και να υποχωρήσει στο 2% του ΑΕΠ για το 2018 κι όχι στο 3,5% όπως είναι ο στόχος σήμερα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξηγεί ότι τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα θα οδηγούσαν σε πιο ισορροπημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση της φορολογίας, την ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων και την επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης.

«Είναι καιρός να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης του χρέους» αναφέρει.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παραμένει σε πρόγραμμα. Το ελληνικό πολιτικό προσωπικό οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία κατά το δεύτερο ήμισυ της περασμένης δεκαετίας. Υποσχέθηκαν να διορθώσουν το σύστημα φορολογικών εσόδων, να ξεριζώσουν τα βαθιά ριζωμένα κατεστημένα συμφέροντα και να εφαρμόσουν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν υπήρξε αποτέλεσμα» τονίζει δε.

Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι και οι εταίροι δεν εκπλήρωσαν τη δική τους δέσμευση το Νοέμβριο του 2012 για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα έπρεπε να είχε συμβεί το 2014, από τη στιγμή που η Ελλάδα πέτυχε με εξαιρετικά επώδυνα μέτρα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ το 2013.

«Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Η απόφαση καθυστέρησε λόγω του εκλογικού κύκλου αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Το ίδιο συνέβη και στις 24 Μαίου 2016, όταν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup ανέβαλαν την απόφαση για το 2018, παρά το γεγονός αποδέχθηκαν ρητά την ανάγκη να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε διαχειρίσιμα επίπεδα και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να εισέλθει σε μία πτωτική πορεία» παρατηρεί.

Όπως υπογραμμίζει ο κεντρικός τραπεζίτης, «το Eurogroup ανέβαλε την απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε τηρήσει τις δεσμεύσεις της και παρότι τα τρέχοντα επιτόκια στις αγορές είναι ιδιαίτερα ελκυστικά προκειμένου να υπάρξει απόφαση για απομείωση η του χρέους, τόσο για τους δανειστές όσο και για τους δανειζομένους.»

«Η στάση του κ. Στουρνάρα τον ευθυγραμμίζει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επί μήνες επιχειρηματολογούσε ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ρεαλιστικοί. Αλλά τον φέρνει σε αντιπαράθεση τόσο με τη γερμανική κυβέρνηση όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα, τον έλληνα πρωθυπουργό, που βρέθηκε σε ανοιχτό πόλεμο λέξεων με το ΔΝΤ λόγω των προσπαθειών του τροποποίησης του προγράμματος (βοήθειας)» σχολιάζουν το άρθρο οι Financial Times.

Σημειώνουμε επίσης ότι οι θέσεις που αναπτύσσει ο κ. Στουρνάρας είναι πολύ πιο κοντά στις θέσεις του κ. Μητσοτάκη παρά στις θέσεις και στην πολιτική του κ. Τσίπρα.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Comments

comments

Afieroma.gr
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.