Διώκονται για φοροδιαφυγή BMW – Mercedes – Το κόλπο με τις υποτιμολογήσεις

Διώκονται για φοροδιαφυγή BMW – Mercedes – Το κόλπο με τις υποτιμολογήσεις

Ποινική δίωξη σε BMW – Mercedes άσκησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς για λαθρεμπόριο και ξέπλυμα “μαύρου χρήματος”, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «ΑΓΟΡΑ».

Ειδικότερα, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο οικονομικός εισαγγελέας έδωσε παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων των δύο εταιρειών για τα κακουργήματα της λαθρεμπορίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Παράλληλα αναμένεται να επιβληθούν, σε πρώτη φάση, πρόστιμα 66 εκατ. ευρώ και 36 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως.

Η σκανδαλώδης υπόθεση με τη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ δύο γερμανικών συμφερόντων εταιριών, ήρθε στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά από το newpost.gr στις 8 Μαΐου 2013.

Τότε με τίτλο «σκανδαλώδης φοροδιαφυγή από τις γερμανικών συμφερόντων Mercedes και ΒΜW», το newpost αποκάλυπτε πως οι δύο πολυεθνικές κολοσσοί «είχαν ανακαλύψει τον τρόπο να φοροδιαφεύγουν προκλητικά, κατά συρροή, στερώντας πολλά εκατομμύρια από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ παράλληλα διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στον κλάδο, δυσχεραίνοντας την θέση των ελληνικών εταιρειών οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής».

Το δημοσίευμα είχε προκαλέσει σάλο και την άμεση παρέμβαση την ίδια μέρα του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, για να διερευνηθεί η υπόθεση.

Στις 30 Μαΐου του 2013 το newpost με νέο ρεπορτάζ αποκάλυπτε πως το ΣΔΟΕ είχε ολοκληρώσει τους ελέγχους και σύμφωνα με δικαστικές πηγές αναμενόταν να ανοίξει ο φάκελος «για την έναρξη των διαδικασιών της εισαγγελικής έρευνας».

Το θέμα έφερε με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή (κατατέθηκε στις 28 Ιουνίου 2013), ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, τότε, Βασίλης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου ρωτούσε σχετικά με το «πόρισμα των αρμοδίων υπηρεσιών για την προκλητική και σκανδαλώδη αυτή περίπτωση φοροδιαφυγής».

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2013, ο κ. Μαυραγάνης απαντούσε εγγράφως στον Βασίλη Οικονόμου πως «είναι σε εξέλιξη έλεγχοι σε μεγάλες εισαγωγικές θυγατρικές εταιρείες αυτοκινήτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αναφερόμενες στην ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και διαβεβαιώνει ότι «με την ολοκλήρωση των ελέγχων και σε περίπτωση διαπίστωσης φορολογικών παραβάσεων ή λαθρεμπορίας, τα επιβληθέντα πρόστιμα θα διαβιβαστούν άμεσα για καταλογισμό και είσπραξη στις αρμόδιες ΔΟΥ και στα αρμόδια τελωνεία».

Μεσολάβησαν τρεις μήνες σιγής και το newpost.gr απευθύνθηκε στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2013 δήλωνε: «Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη υπόθεση, οι έλεγχοι για την διαπίστωση τυχόν φοροδιαφυγής βρίσκονται σε εξέλιξη και ακόμη δεν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι από αυτούς».

Στις 20 Δεκεμβρίου το θέμα περνούσε τα ελληνικά σύνορα και γινόταν πρωτοσέλιδο στο Spiegel. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελληνικές φορολογικές αρχές διερευνούν φορολογική απάτη σε βάρος αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Mercedes και η BMW. Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, οι τιμές αποτελούν τη βάση μιας σειράς φόρων, πράγμα που σημαίνει ότι όσο πιο χαμηλές είναι οι τιμές τόσο πιο χαμηλά κινούνται και τα έσοδα του Δημοσίου, από τον ΦΠΑ και το φόρο πολυτελείας που επιβάλλεται στην εργοστασιακή αξία των αυτοκινήτων.

Η υπόθεση της φοροδιαφυγής της Mercedes και της BMW την ώρα που η Ελλάδα έψαχνε απεγνωσμένα ρευστό παρέμεινε «υπό διερεύνηση». Ο ιδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις 4 Σεπτεμβρίου του 2014 την έθεσε κατά την επισκεψη του στο ΣΔΟΕ.

Όπως προέκυψε τότε από το ρεπορτάζ «σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου, προκύπτει πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών για την υπόθεση, γνωστοποιώντας ότι το ΣΔΟΕ επέβαλε πρόστιμα ύψους 600 εκατ. σε γερμανικές αντιπροσωπείες, οι οποίες εισήγαγαν πολυτελή μοντέλα αυτοκινήτων από τη Γερμανία στην Ελλάδα με υποτιμολόγηση, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν το αντίστοιχο ΦΠΑ και τον φόρο πολυτελείας. Ωστόσο η αρμόδια Εφορία στην οποία έχει διαβιβαστεί η υπόθεση, καθυστερεί αδικαιολόγητα την είσπραξη των προστίμων αυτών».

Μια μέρα αργότερα (5/9/2014) το θέμα έφερε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του τόνιζε πως γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων «φοροδιαφεύγουν συστηματικά, μέσω της υποτιμολόγησης των εισαγόμενων πολυτελών αυτοκινήτων και της συνεπαγόμενης αποφυγής του φόρου πολυτελείας και μέρους του ΦΠΑ», καθώς επίσης, ότι «το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ελλάδας, που έχει ερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει ήδη καταλογίσει πρόστιμα ύψους 600 εκατ. ευρώ στις γερμανικές εταιρείες BMW, OPEL και MERCEDES».

Πηγή: Newpost

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments