16 μέτρα φωτιά που θα κάψουν εργαζομένους και συνταξιούχους από Σεπτέμβρη

16 μέτρα φωτιά που θα κάψουν εργαζομένους και συνταξιούχους από Σεπτέμβρη

Όσα ξόρκιζε ο ΣΥΡΙΖΑ στο περίφημο mail Χαρδούβελη, όχι μόνο τα υπογράφει αλλά τα έχει ξεπεράσει και έχει προσθέσει και νέα επιβαρυντικά μέτρα ως κυβέρνηση, σε βάρος των συνταξιούχων.

Στο συμπληρωματικό μνημόνιο που υπέγραψε χθες ο κ. Τσακαλώτος δεν περιλαμβάνονται μόνο τα μέτρα που έχουν ψηφισθεί αλλά και η δέσμευση για την ανάληψη πρόσθετων υποχρεώσεων εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, αφού η αξιοπιστία της κυβέρνησης βρίσκεται στα… τάρταρα και οι δανειστές απαιτούν για όλα έγγραφες δεσμεύσεις και μέτρα.

Στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για νέα μέτρα μέχρι το Φθινόπωρο σε ασφαλιστικό και εργασιακά μεταξύ άλλων:

– Δίνεται έμφαση στην ανάγκη ευθυγράμμισης της εργατικής νομοθεσίας με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα ανοίξει το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.

– «Προσωπική διαφορά». Οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων την αποδέχονται στις κύριες συντάξεις χωρίς περικοπές και την προσωρινή αύξηση της εισφοράς υπέρ του επικουρικού ταμείου, επιμένουν ωστόσο στη μείωση των εκπτώσεων για τους επιστημονικούς κλάδους και στην επιστροφή στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ μικροεπαγγελματιών που ασφαλίζονται σήμερα με το ευνοϊκό καθεστώς του ΟΓΑ, περιπτώσεις που αφορούν κυρίως περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.

Κάνοντας αναφορά στο Νόμο Κατρούγκαλου τον οποίο θεωρούν θετικό, οι δανειστές επισημαίνουν ότι από το 2015 έως σήμερα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο ασφαλιστικό, οδηγούν σε εξοικονόμηση 3% του ΑΕΠ έως το 2025, εκ των οποίων τα 2,4% από μείωση δαπανών.

Ωστόσο η εξοικονόμηση εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 5% του ΑΕΠ καθώς στα προηγούμενα ποσοστά δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να προστεθεί και ένα 2% που εκτιμάται ότι “κερδίζεται” από την μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων από το 2012 και μετά.

Οι απαιτήσεις όμως των δανειστών δεν σταματούν στα ήδη ψηφισθέντα μέτρα. Ζητούν ακόμα:

1. Να καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς που έχουν μικροεπαγγελματίες (τουριστικά καταλύματα, καφενεία) σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και να επιστρέψουν σε καθεστώς ΟΑΕΕ.
2. Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία (αγρότες)
3. Τη μείωση της έκπτωσης που απολαμβάνουν οι επιστήμονες τα πρώτα 5 χρόνια της σταδιοδρομίας τους.
4. Την καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έως τον Οκτώβριο ενώ εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή του ΕΕΕ σε 30 δήμους της χώρας.
5. Την ολοκλήρωση έως το Σεπτέμβριο της μελέτης για την μεταρρύθμιση της προνοιακής πολιτικής με τη βοήθεια της Παγκόσμιας τράπεζας. Σήμερα θεωρεί ότι το σύστημα καταβολής επιδομάτων είναι κατακερματισμένο. Στόχος είναι από τις αλλαγές στην προνοιακή πολιτική να εξοικονομηθεί 0,5% του ΑΕΠ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η καταβολή του ΕΕΕ. Ανάμεσα στις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν έως τον Σεπτέμβριο είναι η αλλαγή στη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων και στις αναπηρικές συντάξεις χωρίς να αυξηθεί η δαπάνη.
6. Την κατάθεση έκθεσης για τις αλλαγές στα εργασιακά εντός του Ιουλίου. Η επιτροπή αυτόνομων εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί ήδη, θα πρέπει να καταθέσειστον επόμενο μήνα ένα σχέδιο έκθεσης για το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των ομαδικών απολύσεων.
7. Έως τον Σεπτέμβριο του 2016 και μετά από διαβούλευση με το ILO αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει να κατατεθεί ένα πόρισμα – σκελετός βάσει του οποίου θα ευθυγραμμιστεί η εργατική νομοθεσία με τις βέλτιστες πρακτικές για τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ.
8. Οι Θεσμοί θέτουν βέτο να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να μην επιστρέψει στις ρυθμίσεις του παρελθόντος συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου 103 του Νόμου 4172/2013 που προβλέπει ότι από 1/12017 ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
9. Την ανάγκη απλούστευσης της εργατικής νομοθεσίας ενώ τίθεται χρονοδιάγραμμα από τον Ιούλιο του 2016 ώστε οι αρχές να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με την τεχνική βοήθεια των Θεσμών για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να ενισχυθούν τα έσοδα του ΙΚΑ. Επιπλέον θέτουν βέτο να μην προχωρήσει ο ΣΕΠΕ σε αλλαγές στο σύστημα ελέγχου και επιβολής προστίμων, αν δεν προηγηθεί συμφωνία με τους θεσμούς.
10. Σύσταση μηχανισμού για τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας. Στην έκθεση γίνεται λόγος για την ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας, μέσω της διάγνωσης των αναγκών της αγοράς, με κονδύλια της ΕΕ έως τον Δεκέμβριο του 2016. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και μαθητείας.
11. Να καθιερωθεί στενότερη σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών στο ασφαλιστικό ενώ αναφέρουν ότι η εθνική σύνταξη για 15 χρόνια ασφάλισης διαμορφώνεται στα 346 ευρώ, συνεισφορά που αυξάνει σταδιακά στα 384 με 20 έτη εισφορών.
12. Οι κύριες συντάξεις να «παγώσουν» μέχρι την αξία τους να γίνει ισοδύναμη με τις νέες συντάξεις που υπολογίζονται σύμφωνα με τους νέους ενιαίους κανόνες.
13. Για να αντιμετωπιστεί το σημερινό έλλειμμα σε ETEA, πρέπει να εξοικονομηθούν μέσω μειώσεων των επικουρικών συντάξεων 300 εκατ. ευρώ το 2016. Γίνεται δεκτή η αύξηση των εισφορών κατά 1% και η περιορισμένη χρήση των αποθεματικών του ταμείου.
14. Την κατάργηση του ΕΚΑΣ σταδιακά έως το Δεκέμβριο του 2019 ξεκινώντας από την κορυφή 20% των δικαιούχων. Το 2018 υπολογίζεται «εμπροσθοβαρής» εξοικονόμηση δαπάνης συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.
15. Καθιέρωση ηλικιακού ορίου 55 ετών για την καταβολή συντάξεων χηρείας (έχει ψηφισθεί).
16. Εναρμόνιση των συντάξεων του ΟΓΑ σταδιακά με τα ισχύοντα στο συνταξιοδοτικό σύστημα μέχρι το 2031.

Η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων από το Σεπτέμβριο, θεωρείται δεδομένο ότι θα επιτείνει την ύφεση και θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο την αγορά, με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό κάθε προσπάθεια για… δίκαιη ανάπτυξη

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments