Δεν κάνουν πίσω οι Δικαστές- Ζητούν παρέμβαση Τσίπρα για τον Πολάκη

Δεν κάνουν πίσω οι Δικαστές- Ζητούν παρέμβαση Τσίπρα για τον Πολάκη

Νέα διάσταση δίνει στο πρόβλημα Πολάκη – Δικαιοσύνη ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών κ. Δημήτρης Ασπρογέρακας καλώντας τον πρωθυπουργό να παρέμβει στην υπόθεση που άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ενώ σε ανακοίνωσή τους, οι Ενώσεις δικαστικών λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων, Δικαστικών λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του κ. Πολάκη ως «θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες με τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.

Ακόμη, κατηγορούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι «με εντυπωσιακή προχειρότητα» και χωρίς τεκμηρίωση, προσβάλλει και απαξιώνει του δικαστικούς λειτουργούς, όπως και ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη στον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Ασπρογέρακας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, τόνισε μάλιστα ότι η νεότερη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ήταν χειρότερη από την πρώτη, γιατί ουσιαστικά στηρίζει αυτά που είπε αρχικά.

«Η προσβολή στη δικαιοσύνη είναι βαριά και οφείλει ο υπουργός να αποδείξει όσα λέει», τόνισε ο κ. Ασπρογέρακας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Το κακό με τις δηλώσεις Πολάκη έχει γίνει. Οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί είναι ικανές να πλήξουν το θεσμό της δικαιοσύνης», τόνισε ακόμη.

«Καμία σκιά πάνω από τη δικαιοσύνη. Δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα. Ο,τι υπάρχει πρέπει να διερευνάται. Όταν ανακαλύπτεις τέτοια πράγματα πρέπει να μπορείς και να το αποδείξεις και αυτό θα πρέπει να πράξει ο κύριος Πολάκης την ερχόμενη Τρίτη. Δεν έχουμε καμία διάθεση αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Υπάρχει και το εξής θέμα. Ποιος λύνει τις διαφορές των δικαστών με το κράτος;» υπογράμμισε ακόμη ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών, καλώντας τον αναπληρωτή υπουργό να δώσει ονόματα, υποθέσεις και ό,τι έχει στα χέρια του.

Οι Ενώσεις Δικαστών

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δικαστικών Ενώσεων έχει ως εξής:

«Θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες με την συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών οι δηλώσεις του υπουργού κ. Πολλάκη, ο οποίος όχι μόνο αγνοεί και παραγνωρίζει τον κατά το Σύνταγμα θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και συνακόλουθα των λειτουργών της, αλλά προσβάλλει και απαξιώνει με εντυπωσιακή προχειρότητα, χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση και με ισοπεδωτικές γενικεύσεις τους δικαστικούς λειτουργούς, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, απαραίτητη σ’ ένα κράτος Δικαίου, και υπονομεύει αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, όταν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα και για την οικονομική ανάπτυξη και την λήψη επενδυτικών αποφάσεων στη χώρα μας.

Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της Πολιτείας, με ιδιαίτερα αυξημένο αίσθημα ευθύνης, εν όψει και των κρίσιμων περιστάσεων που βιώνει η Χώρα μας κάτω από ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες, με σύμμαχο μόνο την πραγματικότητα, η οποία πρέπει να διαβαστεί σωστά.

Οι δημόσιες δηλώσεις για την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της ιδίως από όργανα της πολιτικής εξουσίας, πρέπει, να λαμβάνουν υπόψη τον κεντρικό θεσμικό τους ρόλο για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και να υπολογίζουν τις κοινωνικές και ψυχολογικές παραμέτρους, απαραίτητες για την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στους θεσμούς. Υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ της σοβαρής και υπεύθυνης με επιχειρήματα κριτικής από την μια πλευρά και της έλλειψης σεβασμού και μειωτικής χωρίς επιχειρήματα κριτικής που υπονομεύει την αξιοπιστία της δικαστικής λειτουργίας».

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments