Η ΕΚΤ αποφασίζει πώς θα αντιμετωπίσει τυχόν Brexit

Η ΕΚΤ αποφασίζει πώς θα αντιμετωπίσει τυχόν Brexit

Το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία για το Brexit έχει προκαλέσει πυρετό διαβουλεύσεων σε όλα τα κορυφαία όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν ότι μία έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα καταπνίξει την περιορισμένη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο, η ΕΚΤ εκτιμά ότι έχει τα διαθέσιμα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις άμεσες συνέπειες που θα είχε ένα Brexit και την αναταραχή που θα προκαλούνταν από αυτό στις αγορές. H ανησυχία της ΕΚΤ είναι πιο μακροπρόθεσμη, καθώς θεωρεί ότι μία έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα παρέλυε μόνο τη διάθεση για περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης, αλλά θα μπορούσε να απελευθερώσει πολιτικές δυνάμεις που θα οδηγούσαν στην αποδιάρθρωση της ΕΕ, σημειώνουν οι Financial Times.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα εξηγήσει το απόγευμα τις θέσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ότι ένα Brexit θα προκαλούσε ένα ρεύμα ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη, κάνοντας δυσκολότερη την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής ενοποίησης της Ευρωζώνης, η οποία είναι αναγκαία για να γίνει το ευρώ πιο βιώσιμο. Η ΕΚΤ έχει κάνει μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Τράπεζα της Αγγλίας, επιτρέποντας στις βρετανικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε ευρώ, ενώ δεσμεύεται στην παροχή απεριόριστων ποσών ευρώ σε τράπεζες της Ευρωζώνης, εφόσον αυτές έχουν επαρκή ενέχυρα για τη χρηματοδότηση που θα λάβουν.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments