Τα μηνύματα Τσίπρα στην Ευρώπη για το Brexit

Τα μηνύματα Τσίπρα στην Ευρώπη για το Brexit

Την ανάγκη μίας προοδευτικής συμμαχίας που θα επιστρέψει την Ευρώπη στις αξίες της, με στόχο μία καλύτερη Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική, που οι λαοί της θα έχουν τον τελικό λόγο, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του για το Brexit.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη και πλήγμα στο εγχείρημα της ενοποίησης. Σημείωσε ότι η απόφαση του βρετανικού λαού είναι απολύτως σεβαστή, αλλά επιβεβαιώνει τη βαθιά πολιτική κρίση, ταυτότητας και στρατηγικής, για την Ευρώπη.

“Το μήνυμα είχε σταλεί προ πολλού, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία” σχολίασε ο πρωθυπουργός. Υπενθύμισε ότι η εκρητική άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη προιώνιζε το αποτέλεσμα, καθώς οι ακραίες επιλογές της λιτότητας που διεύρυναν τις ανισότητες μεταξύ βορρά- νότου και στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και η α λα καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με κλειστά σύνορα και φράχτες, ήταν σήμα εκτεταμένης κρίσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

“Όλοι πρέπει να προβληματιστούμε ποια είναι η αιτία της ευρωπαϊκής κρίσης; Ποιος ευθύνεται για τη διάδοση του εθνικισμού και της ακροδεξιάς που είναι αιχμή του δόρατος του απομονωτισμού;” είπε ο πρωθυπουργός,

Τόνισε ότι το έλλειμμα δημοκρατίας, η εκβιαστική επιβολή αντιλαϊκών και άδικων επιλογών, τα διχαστικά στερεότυπα για σώφρονα βορρά -δικαίως όπως σημείωσε- ότι η Ευρώπη δεν είναι αλληλέγγυος αλλά τιμωρός. ‘Ετσι το χάσμα διευρύνεται διαρκώς και οι λαοί επιλέγουν την επιστροφή στην δήθεν ασφάλεια της εθνικής περιχαράκωσης, ανέφερε, προειδοποίησε όμως ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας». Γι’ αυτόν τον λόγο, σημείωσε, χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη, για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. «Χρειαζόμαστε», τόνισε, «μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού που βρήκε έδαφος στη λιτότητα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι αυτές τις μέρες αποδείχτηκε ότι ο υπεροπτικός και αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών όχι μόνο δεν συγκινεί αλλά εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς, για να υπογραμμίσει πως γι’ αυτόν το λόγο χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την Ενωμένη Ευρώπη. Όχι για λιγότερη Ευρώπη, συνέχισε, αλλά για μια καλύτερη Ευρώπη, κοινωνική και δημοκρατική όπου η πολιτική θα ξαναπάρει τα πρωτεία από τους τεχνοκράτες, όπου οι λαοί της θα έχουν τον κυρίαρχο λόγο. «Γι’ αυτή την Ευρώπη αξίζει να αγωνιστούμε και να παλέψουμε γι το κοινό μας μέλλον», σημείωσε.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments