Οι Ισπανοί και πάλι στις κάλπες αύριο – παραμένει αβέβαιος ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας

Οι Ισπανοί και πάλι στις κάλπες αύριο – παραμένει αβέβαιος ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας

Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες το εκλογικό σώμα στην Ισπανία προσέρχεται αύριο στις κάλπες αν και είναι άγνωστο εάν αυτή τη φορά το αποτέλεσμα θα επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης μέσω της συνεργασίας δύο η περισσοτέρων κομμάτων.

Αν και η χώρα παραμένει σε καθεστώς αβεβαιότητας επι μήνες η ανάγκη μια νέας κυβέρνησης απασχολεί ένα πολύ μικρό ποσοστό των κατοίκων της χώρας, όπως σημειώνει το BBC News επικαλούμενο δημοσκοπήσεις της CIS. Σε αυτές καταγράφεται ότι μόνο το 3% θεωρεί την νέα διοίκηση ως ύψιστη προτεραιότητα. Για τους Ισπανούς το πλέον κρίσιμο ζήτημα παραμένει η υψηλή ανεργία που αγγίζει το 21%.

Όπως αναφέρει το BBC τα τέσσερα κεντρικά πολιτικά κόμματα δεν κατάφεραν να επιτύχουν συμφωνία για την διακυβέρνηση της χώρας και ελάχιστα δείγματα υπάρχουν ότι αυτό θα αλλάξει.

Την ίδια στιγμή εμφανίζονται σημάδια ότι το κλίμα εμπιστοσύνης ανακάμπτει καθώς η Ισπανία βρέθηκε σε βαθιά διπλή ύφεση την περίοδο 2008-2013. Το πρώτο τρίμηνο του έτους οι δείκτες δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξάνεται 0,8% όπως και στα τέλη του περασμένου έτους κυρίως λόγω της αύξησης στην κατανάλωση κατά 0.9%

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το κόμμα των Podemos στην δεύτερη θέση και τους Σοσιαλιστές να ακολουθούν.

Σε δημοσκόπηση την περασμένη Κυριακή από την Metroscopia η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Pais, το κόμμα του Μαριάνο Ραχοι προηγείται με 29% και ακολουθούν οι Unidos Podemos με 26%, οι σοσιαλιστές του PSOE με 20, 5% και οι Ciudadanos 14,5%. Όποιο όμως να είναι το αποτέλεσμα οι ηγέτες των κομμάτων έχουν λίγο χρόνο για διαπραγματεύσεις και συμφωνία συνεργασίας πρίν την θερινή περίοδο του Αυγούστου όπου τίποτε παραδοσιακά δεν λειτουργεί.

Αν όμως σε κεντρικό επίπεδο τα κόμματα αδυνατούν να έρθουν σε συμφωνία δεν ισχύει το ίδιο σε Περιφερειακό επίπεδο, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα The New York Times. Ως παράδειγμα μνημονεύει ότι αν και οι ηγέτες των Σοσιαλιστών και του Podemos διαγκωνίζονται για την κυριαρχία στα αριστερά συγχρόνως είχαν συνεργασία σε τρείς μεγάλες Περιφέρειες της χώρας. Στην Βαρκελώνη και την Βαλένθια εκπρόσωποι των δύο κομμάτων συνεργάζονται στενά ενώ στην Μαδρίτη οι Σοσιαλιστές υποστήριξαν για την δημαρχία πρώην Κομμουνίστρια Μανουέλα Καρμένα.

Σε εθνικό επίπεδο όμως οι αυριανές εκλογές ίσως κριθεί και η παρουσία του δικομματικού συστήματος το οποίο κυβερνά από την δεκαετία του 70 την Ισπανία. Όπως αναφέρουν οι New York Times η κύρια πρόκληση στην παλαιά τάξη είναι οι Podemos οι οποίοι πρόσφατα έχουν προχωρήσει σε συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά και αποτελούν απειλή για τους Σοσιαλίστές. Σε κάθε περίπτωση όμως ουδείς αναμένεται να λάβει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η Ισπανική εφημερίδα El Pais (στην ηλεκτρονική αγγλική της έκδοση θέτει το θέμα σε ευρύτερο πλαίσιο : Οι Ισπανοί ψηφίζουν ξανά την Κυριακή- θα μπορούσαν να υπάρξει και τρίτη φορά ;

«Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτές οι νέες εκλογές θα είναι οι τελευταίες» γράφει και υπογραμμίζει ότι οι πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα με τις προηγούμενες εκλογές όπου κανένας δεν θα είναι ισχυρός αρκετά για να κυβερνήσει.

Σύμφωνα με αναλυτές , σημειώνει η El Pais , οι Σοσιαλιστές παραμένουν ισχυροί στον νότο της χώρας , το P.P του Ραχοι κερδίζει έδαφος στις κεντρικές επαρχίες ενώ οι Unidos Podemos σε Γαλικία, την Χώρα των Βάσκων και την Καταλωνία, όπως επίσης σε Μαδρίτη και Βαλένθια.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments