Τι πιστεύει η γαλλική δεξιά για το Brexit: «Καιρός να κάνουμε την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων!»

Τι πιστεύει η γαλλική δεξιά για το Brexit: «Καιρός να κάνουμε την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων!»

Ο Λοράν Βοκιέζ ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων το 2011, στην κυβέρνηση Σαρκοζί, και σήμερα είναι αντιπρόεδρος στο γαλλικό συντηρητικό κόμμα Les Republicains.

Σε σημερινή συνέντευξή του στη γαλλική Liberation επαναλαμβάνει αυτό που είπε πρόσφατα ο Νικολά Σαρκοζί: ότι στήριξε την ιδέα του Brexit γιατί πιστεύει ότι αν αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία τότε μόνο η Ευρώπη θα μπορέσει να επικεντρωθεί γύρω από μια μικρή ομάδα χωρών που μοιράζονται ένα κοινό όραμα. Τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Ο Λοράν Βοκιέζ εκτιμά επίσης ότι η Ευρώπη υπήρξε θύμα της διεύρυνσής της και αποτελεί «τη μεγαλύτερη πολιτική αποτυχία του 20ού αιώνα». Ο ίδιος στήριξε την ιδέα του Brexit και υπερασπίζεται ένα σχέδιο «επαναθεμελίωσης» της ΕΕ από έναν «σκληρό πυρήνα» των χωρών που υπέγραψαν τη Συμφωνία της Ρώμης.

«Δεν είμαι Βρετανός αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Ισως στη Γαλλία η απόρριψη της Ευρώπης να ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Εγώ δεν ψηφίζω κατά της Ευρώπης. Ψηφίζω κατά της Ευρώπης έτσι όπως έγινε», δηλώνει.
«Ηθελα πραγματικά να βοηθήσω ώστε να βγει το Brexit! Ημουν πεπεισμένος ότι χρειαζόταν ένα καθαρό τοπίο γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν και δεν ήταν στην Ευρώπη. Κυρίως πιστεύω ότι η Ευρώπη χρειαζόταν ένα ηλεκτροσόκ. Τόσα χρόνια υποκρινόμαστε. Η Ευρώπη έχει δυσαρεστήσει τους πολίτες της, όλοι το γνωρίζουν. Αλλά η πολιτική τάξη, κατώτερη των περιστάσεων, δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει αυτό. Μετά το Brexit δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πια και να αρνούμαστε μια πραγματικότητα: η Ευρώπη δεν πάει έτσι όπως είναι.
Πρέπει επιτέλους να δώσουμε μια κλωτσιά στην απάθεια. Μετά το Brexit δεν θα υποκρινόμαστε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν το ίδιο. Δεν κάνουμε τα ίδια πράγματα με τη Ρουμανία και τη Γερμανία. Αυτό το δημοψήφισμα κόβει τον γόρδιο δεσμό και μας υποχρεώνει να βγούμε από τα μισόλογα.»
Η προπαγάνδα εναντίον των μεταναστών, τα χονδροειδή ψέμματα του Νάιτζελ Φάρατζ… Δεν είστε σοκαρισμένος και από τον τρόπο με τον οποίο επετεύχθη αυτό το «σωτήριο ηλεκτροσόκ»; τον ρωτάει ο δημοσιογράφος. Και απαντά:
«Στη δημοκρατία ο λαός έχει πάντα δίκιο. Στη δημοκρατία δεν καταγγέλουμε τον λαό. Μας λένε ότι οι Βρετανοί ψήφισαν άσχημα. Οτι οι In είχαν δίκιο και οι Out άδικο. Οτι είναι οι βλάκες που πρέπει να τιμωρήσουμε. Εγώ πιστεύω ότι δεν είναι ο λαός τυφλός, οι ευρωπαϊκές ελίτ είναι κουφές».

Ναι αλλά ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι ακριβώς ο εκπρόσωπος του προλεταριάτου. Και ξεχνάτε ότι τα 2/3 των Γάλλων παραμένουν υπέρ της ΕΕ, ρωτάει ο δημοσιογράφος. Και απαντά:
«Είναι άδικο να πιστεύουμε ότι το Brexit είναι μια υπόθεση καθαρά βρετανική. Αυτός θα ήταν ένας τρόπος για να αποφύγουμε το πρόβλημα. Σας ξαναλέω: κάντε το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία και θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Ας είμαστε ειλικρινείς: Αυτή η Ευρώπη δεν κέρδισε κανένα δημοψήφισμα τα τελευταία 20 χρόνια. Αν συνεχίσουμε να κρύβουμε το πρόσωπό μας και αρνούμαστε να το καταλάβουμε αυτό, τότε θα καταλήξουμε να σκοτώσουμε οριστικά την Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι στο κρεβάτι του θανάτου, πρέπει να τα αλλάξουμε όλα».

Η διεύρυνση της Ευρώπης την σκότωσε; Η είσοδος της Μεγάλης Βρετανίας το 1973; ρωτάει ο δημοσιογράφος.
«Οταν δεχτήκαμε το Ηνωμένο Βασίλειο, δεχτήκαμε μια χώρα που δεν είχε την ίδια άποψη ούτε την ίδια προσμονή ούτε το ίδιο όραμα με τις έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που το ανακαλύψαμε σήμερα. Εδώ και δύο χρόνια εγώ προσωπικά δεν έχω σταματήσει να λέω ότι πάμε στον τοίχο και ότι πρέπει να γυρίσουμε σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων».

Θέλετε να αφήσετε τις περισσότερες από τις 19 χώρες της ευρωζώνης έξω από τον σκληρό πυρήνα. Μπορεί να γίνει αυτό;
«Δεν είναι εύκολο, το γνωρίζω. Αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Λίγες χώρες είναι έτοιμες να πουν «θα εναρμονίσουμε τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια». Μόνο ο σκληρός πυρήνας μπορεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις, αλλιώς μιλάμε για ζούγκλα».

Πότε μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο για τον σκληρό πυρήνα;
Το ιδεώδες θα ήταν να γίνει αμέσως. Αλλά δυστυχώς η Γαλλία δεν έχει πλέον κανένα leadership,και δεν είναι σε θέση να προτείνει αυτή την αλλαγή.

Ο Λοράν Βοκιέζ, αντιπρόεδρος του γαλλικού συντηρητικού κόμματος του Νικολά Σαρκοζί:

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments