Νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα, ανακοίνωσε ο Τουσκ

Νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα, ανακοίνωσε ο Τουσκ

Στην Σύνοδο αυτή, υπό τη Σλοβακική προεδρία, οι 27 θα διαπραγματευτούν τα επόμενα βήματα του brexit και του μετασχηματισμού της ΕΕ, αφού έχουν προετοιμαστεί επί τούτου το καλοκαίρι. “Σεβόμαστε τη βούληση των Βρετανών ψηφοφόρων, παρομοίως όμως σεβόμαστε και τις Συνθήκες μας.

Και σύμφωνα με αυτές, είναι η βρετανική κυβέρνηση που ενεργοποιεί τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ. Αυτός είναι ο μόνος νομικός τρόπος που έχουμε όλοι και πρέπει να γνωρίζουν αυτή την αρχή, που επιπλέον σημαίνει πως πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Προφανώς αυτό δεν είναι το σενάριο που ονειρευόμασταν.

Έχουμε ακριβείς διαδικασίες, έχουμε έτοιμο πρόγραμμα εργασιών, όμως θέλω να υπογραμμίσω ξεκάθαρα, χωρίς την ειδοποίηση από το ΗΒ, δεν θα ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση για το διαζύγιο ή τις μελλοντικές μας σχέσεις,” τόνισε ο κ. Τουσκ στις δηλώσεις του.

Στη συνέχεια έδωσε ένα προσωπικό, όπως είπε τόνο, για να δείξει το μέγεθος της απώλειας, αλλά και της πρόκλησης στο μέλλον: “Τη μέρα μετά το brexit αισθάνθηκα σαν κάποιος πολύ κοντινός μου να έφυγε από το σπίτι και αισθάνθηκα πόσο αγαπητό και πολύτιμο αυτό το σπίτι ήταν για μένα.

Το brexit δεν είναι μόνο διαδικασίες, πολιτικές και συμφέροντα, έχει να κάνει με τα συναισθήματά μας. Σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που αισθάνεται έτσι. Αλλά ό,τι έγινε έγινε και πρέπει τώρα να προχωρήσουμε και με την κανονική μας ατζέντα.”

Τέλος ο πρόεδρος Τουσκ ανακοίνωσε την ατζέντα τη Συνόδου και τη νέα συνάντηση του Σεπτέμβρη. “Αύριο μόνο ανάμεσα σε 27 κράτη μέλη θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας, ατύπως, μεταξύ άλλων θα διαλογιστούμε για την Ευρώπη, το νέο μέλλον της Ευρώπης. Θα προτείνω μια νέα άτυπη συνάντηση το Σεπτέμβριο γιατί χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες για να προετοιμάσουμε τη συζήτηση και το καλύτερο μέρος για αυτό θα είναι η Μπρατισλάβα, υπό τη Σλοβακική προεδρία”, κατέληξε.

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments