«Βαθιά λύπη» για το Brexit εκφράζουν οι «27» στο προσχέδιο απόφασης.

«Βαθιά λύπη» για το Brexit εκφράζουν οι «27» στο προσχέδιο απόφασης.

Tη «βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών, εκφράζει η…
κοινή δήλωση των 27 υπόλοιπων κρατών-μελών, σύμφωνα με το προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου.

Όπως σημειώνεται στο εν λόγω προσχέδιο, «μέχρι το Ην. Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε., η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Μ. Βρετανία με όλες τις υποχρέωσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται». Στο προσχέδιο της δήλωσης αναφέρεται ότι υπάρχει «ανάγκη» να οργανωθεί η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. «μεθοδευμένα», ενώ υπογραμμίζεται ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προσφέρει τη «νομική βάση» για την αποχώρηση πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση «μόλις είναι έτοιμη να το κάνει, κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατό» για να αποφευχθεί «μακρά περίοδος αβεβαιότητας».

«Δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν η βρετανική κυβέρνηση κοινοποιήσει, για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ε.Ε.», επισημαίνεται στο προσχέδιο της δήλωσης, στο οποίο αναφέρεται: «Μόλις αυτή η κοινοποποίηση παραληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία με το Ην. Βασίλειο».

Εκφράζεται επίσης η ελπίδα των «27» να παραμείνει το Ην. Βασίλειο, «στενός εταίρος της Ε.Ε.», αναμένοντας να δηλώσει η Μ. Βρετανία τις «προθέσεις» της προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση. Επίσης, οι «27» εκφράζουν, μέσω της δήλωσης, την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι.

«Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την Ε.Ε.. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε, στο πλαίσιο της Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21 αιώνα. Και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία παρουσιαστεί από την τρέχουσα κατάσταση.

»Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, αναφορικά με την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα σε αυτό, αν μη τι άλλο προς το συμφέρον των νέων», συμπληρώνεται στην κοινή δήλωση.

«Γι ‘αυτό αρχίζουμε σήμερα μια πολιτική συζήτηση για το μέλλον, προκείμενου να δώσουμε μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα»…

Comments

comments

Posts Carousel

Latest Posts

Featured Videos

Categories

Comments

comments