Λαγκάρντ: Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Λαγκάρντ: Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες το ΔΝΤ θα συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα επανέλαβε χθες η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ εκφράζοντας πάντως τη δυσαρέσκειά της καθώς, όπως είπε, «το ΔΝΤ χρησιμοποιήθηκε ως ένας βολικός αποδιοπομπαίος τράγος στην Ελλάδα».

Σε συνέντευξη της στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι με την Ελλάδα να οδεύει σε μια υφεσιακή χρονιά το 2016, το Ταμείο θα εξετάσει τη συμμετοχή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα «εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης, υιοθετηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και φυσικά εφόσον το χρέος αποδειχθεί βιώσιμο».

Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε κάθε ιστορία υπάρχει ένας κακός αστυνομικός, αλλά ελπίζω ότι αυτός ο κακός αστυνομικός έχει και ανθρώπινη διάσταση», πρόσθεσε ότι «η μη συμμετοχή του Ταμείου δεν σημαίνει και την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος».

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε επίσης και στην εσωτερική αξιολόγηση που διενεργεί το ΔΝΤ και θα δημοσιοποιηθεί τους επόμενους μήνες για τον ρόλο του στα προγράμματα διάσωσης των κρατών της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι αν και «θα εξετάσει το κατά πόσον οι απαιτήσεις του για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας ήταν υπερβολικές», αυτό «δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά το έργο του Ταμείου, δηλαδή την παροχή βοήθειας σε κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στο να τα καταστήσουν ισχυρότερα στο μέλλον».

Εντούτοις, η επικεφαλής του ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι το Ταμείο θα πρέπει να εξετάσει μελλοντικά τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η παγκοσμιοποίηση έχει κάνει πολλά καλά και έχει βγάλει πολλούς ανθρώπους από τη φτώχεια. Με τον ίδιο τρόπο όμως, έχει παράγει και κάποιους χαμένους».

Comments

comments

Posts Carousel

Comments

comments